Politiek23 jan '18 09:20Aangepast op 23 jan '18 11:14

Gezondheidsraad wil nog hardere aanpak voor verbetering luchtkwaliteit

Auteur: Bastiaan Kleinjan

We moeten ons extra inspannen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Dat zegt de Gezondheidsraad. Hoewel in heel het land aan de Europese normen wordt voldaan, is dat volgens de raad niet genoeg.

De Stadhouderskade in Amsterdam, een van de meest vervuilde plekken van Nederland.
De Stadhouderskade in Amsterdam, een van de meest vervuilde plekken van Nederland. ( ANP)

Zo zou er ook gekeken moeten worden naar de normen van de Wereldgezondheidsraad. 'Het gaat goed met de luchtkwaliteit in Nederland', zegt Pim van Gool van de Gezondheidsraad. 'Maar het kan beter. Er is winst te behalen ten aanzien van het voorkomen van luchtwegaandoeningen, longaandoeningen en hart- en vaartziekten.' Volgens berekeningen zou de luchtverontreiniging kunnen leiden tot twaalfduizend vroegtijdige sterfgevallen. 'Er ligt een belangrijke winst in het verschiet.'

Het ministerie schrijft in een reactie blij te zijn met het advies omdat het 'de gezondheid van mensen voorop zet bij het verder verbeteren van de luchtkwaliteit. Een betere luchtkwaliteit is belangrijk bij het voorkomen van toekomstige gezondheidskosten en het zoveel mogelijk voorkomen van vroegtijdige sterfte. Het advies wordt als basis gebruikt voor het uitwerken van het Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit, zoals afgesproken in het regeerakkoord.'

Lees ook: 'Maatregelen voor schonere lucht richten zich op binnensteden'

Milieudefensie in hoger beroep

Milieudefensie liet weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter vorige maand. Milieudefensie eist dat de staat zich aan de wet houdt en meer doet tegen luchtvervuiling, omdat momenteel 'het mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt. De rechtbank oordeelde dat de staat niet nu al of op korte termijn aan de richtwaarden van Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet voldoen. De staat hoeft ook de verplichtingen uit de minder strenge Europese richtlijnen niet na te leven.

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit eindigt aan het einde van dit jaar met het instellen van de Omgevingswet en zal worden vervangen door een Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit dat zich richt op een structurele verbetering van de luchtkwaliteit. Milieudefensie wil dat dit sneller gebeurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen