Politiek25 jan '18 17:33

Minister wil rust in de tent rond Lelystad Airport

Auteur: Kay Rutten

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur mag de nieuwe luchthaven Lelystad Airport alleen groeien als het laagvliegen stopt. Maar of de luchthaven volgend jaar nou open gaat of niet, dat laat ze nog in het midden.

Lelystad Airport wordt verbouwd om meer vakantievluchten op te kunnen nemen. Hierdoor zou het de druk op het overvolle Schiphol enigszins kunnen verlichten. Er blijven echter grote bezwaren tegen uitbreiding van Lelystad Airport. 'Volgens de huidige plannen moeten de vliegtuigen die op Lelystad vliegen eerst heel laag aanvliegen om niet met de vliegtuigen van Schiphol in de knoop komen', verduidelijkt verslaggever Jeroen Stans. Die laag overkomende vliegtuigen brengen overlast met zich mee en dit kan alleen worden opgelost op het moment dat het luchtruim wordt heringedeeld.

Lees ook:: Lelystad Airport: 'Doe alles in de juiste volgorde'

Omwonenden geruststellen

Het herindelen kan volgens de minister pas vanaf 2023, tot grote onvrede van de omwonenden. Daardoor blijft het de vraag of Lelystad Airport volgend jaar al open kan. Minister Van Nieuwenhuizen wil niet op de zaken vooruit lopen en wil eerst een nieuw milieurapportage afwachten. Dat milieurapport is ook bedoeld om de omwonenden gerust te stellen die het niet eens waren met de rekenmethodes van het vorige rapport. 'Omwonenden mogen meekijken met het nieuwe milieurapport, onder andere om het vertrouwen terug te winnen.'

Lees ook:: Omwonenden Schiphol willen uitbreiding in zee


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen