Politiek31 jan '18 09:50Aangepast op 31 jan '18 13:21

'Schadeprotocol Groningen klaar'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het nieuwe schadeprotocol voor de afhandeling van bevingsschade in Groningen is klaar. Het ministerie van Economische Zaken, de provincie Groningen, de gemeenten en maatschappelijke organisaties hebben het schadeprotocol inhoudelijk rond, zeggen ingewijden.

Image
( ANP)

Volgens het ministerie wordt nog de laatste hand gelegd aan het nieuwe protocol. De Groninger Bodem Beweging weet dat al zeker. Minister Eric Wiebes zou het om 16.00 uur in Groningen wereldkundig maken. In het nieuwe schadeprotocol voor de aardbevingen in Groningen is geen grens meer gesteld aan het gebied waar bewoners hun schade vergoed krijgen. Dat meldt RTV Noord, dat de documenten in handen heeft. Ook wordt de NAM meer op afstand gezet.

Verband tussen schade en beweging in de grond

Het protocol geldt dus niet meer voor alleen het gebied van het Groninger Gasveld zelf, maar ook daarbuiten. Het gaat dan om het gebied dat direct verbonden is met het betreffende opslagveld. 'Een gedupeerde komt met het nieuwe protocol in aanmerking voor een schadevergoeding zodra er een verband is tussen schade en een beweging in de grond. Als dat het geval is, wordt het bewijsvermoeden toegepast en wordt er vanuit gegaan dat de ontstane schade komt door de gaswinning', schrijft RTV Noord.

Commissie Mijnbouwschade

Er komt tijdelijk een nieuwe commissie, de Commissie Mijnbouwschade, die de schades gaat beoordelen. Daarmee neemt het de taak van het Centrum Veilig Wonen (CVW). Die partij blijft wel bestaan, maar dan als uitvoerende organisatie. De Commissie Mijnbouwschade dient als een tijdelijke oplossing 'totdat er een schadefonds is ingericht onder onafhankelijke publieke regie', schrijft de omroep. De samenstelling wordt niet door minister Wiebes, maar door minister Dekker voor Rechtsbescherming bepaald. De regio speelt hierbij een belangrijke rol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen