Politiek1 feb '18 07:41Aangepast op 1 feb '18 08:35

VVD over rentederivaten: 'banken moeten zichzelf extra toeslag opleggen'

Auteur: Kay Rutten

Ondernemersvereniging ONL pleit voor sancties tegen banken om de schadevergoedingen voor rentederivaten zo snel mogelijk af te handelen. De VVD wil dat banken dat zelf regelen.

(Foto: ANP)

Volgens VVD-Kamerlid Roald van der Linde is het geen goed idee om als Kamer sancties op te leggen. 'Als je zo'n deadline instelt gaan we met zijn allen achterover zitten en zijn we op 1 juli allemaal boos.' Volgens Van der Linde gaat het veel sneller als banken zichzelf een toeslag van 10 procent opleggen, mochten ze de deadline van 1 juli 2018 niet redden. 'Anders zijn wij weer een halfjaar bezig om er regels voor te maken.' Volgens hem ligt de bal nu niet bij de toezichthouder maar echt bij de banken.

Lees ook:: ONL: sancties banken voor schadevergoeding rentederivaten

Afwikkeling

Banken beloofden in de zomer van 2017 al uit te zullen betalen, maar uit cijfers van de AFM blijkt dat tot nu toe slechts 828 van de 19.000 ondernemers een voorstel kregen. Met zo'n rentederivaat konden ondernemers zich indekken tegen een stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef wel onderbelicht dat ze juist groot risico liepen bij een daling van de rente. Deskundigen concludeerden dat banken nooit zulke complexe producten hadden mogen verkopen.

De banken lieten in een reactie aan BNR weten niet te willen reageren. Toezichthouder AFM zegt begrip te hebben voor de gedupeerde ondernemers, maar verder geen inhoudelijke reactie te willen geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen