Drenthe ziet aarde al beven
Niet alleen in Groningen, maar ook in Drenthe moet de gaswinning worden teruggeschroefd. Dat zegt de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra op BNR. Drenthe wil daarnaast net zo'n schaderegeling voor aardbevingsschade als Groningen.
Waar in Groningen de gaskraan zo langzamerhand wordt dichtgedraaid, wordt het boren enkele tientallen kilometers verderop juist opgeschroefd. Drentenaren zien zichzelf het volgende slachtoffer worden. De NAM wint gas uit Drentse gasvelden en het in kleinere gasvelden gespecialiseerde bedrijf Vermilion is ook bezig met boringen.
'Volgens mij moeten we in het hele land de kraan dichtdraaien, zegt Stelpstra. 'We moeten sowieso naar fossiel af. Los van de aardbevingen heb ik ook klimaat in mijn portefeuille. Alleen daarom moet je het al willen en ik denk dat de noodzaak alleen maar groter wordt.' Wat de gedeputeerde betreft komt er ook een schaderegeling, vergelijkbaar met die in Groningen.
Geen zorgen maken
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zegt dat het allemaal wel meevalt. 'Mensen moeten zich niet meteen zorgen maken', reageert minister Wiebes. 'Een heleboel van die velden hebben helemaal niets met de Groninger velden te maken en hebben ook ander gas. Het is niet te vergelijken en een heel ander verhaal.'
Ook schade in Drenthe
Ook in Drenthe zijn huizen beschadigd door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Bewoners eisen daarom een schadevergoeding. De NAM is verantwoordelijk voor de afhandeling van de schade en draait op voor de vergoeding. Maar de regelingen voor schade die er inmiddels voor Groningen zijn, ontbreken in Drenthe. Ook hebben de Drentenaren het gevoel niks te zeggen te hebben over wat er met de grond om hen heen gebeurd.
Stelpstra zegt dat de schade in Drenthe niet in verhouding met Groningen staat. 'Maar voor iemand die schade heeft is schade gewoon schade. Dat moet je niet bagatelliseren.' Een jaar geleden was er nog een aardbeving in Zuidlaren, waar zo'n 350 schademeldingen vandaan kwamen, zegt Stelpstra.