Politiek5 feb '18 12:19

Nederland roept ambassadeur Turkije terug

Auteur: BNR Webredactie

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen de landen nog geen oplossing heeft opgeleverd.

Consulaat Turkije in Rotterdam.
Consulaat Turkije in Rotterdam. (ANP)

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije. 'De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden', zegt minister Zijlstra.

'Verrassing, seinen leken op groen te staan'

Politiek verslaggever Laurens Boven noemt het besluit een verrassing, omdat 'de seinen de afgelopen dagen eigenlijk op groen leken te staan'. 'De gesprekken gingen best soepel, de ambitie was een uitgebreider gesprek te voeren tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, alles gericht op weer normaal met elkaar omgaan. Nederland weigerde zelfs onomwonden de Turkse inval in Syrië te veroordelen. Dat werd ook uitgelegd als een poging de zaak niet al teveel op de spits te drijven.' Wat er nou gebeurd is de afgelopen dagen is niet duidelijk, daarover moet Zijlstra nog uitleg geven, zegt hij.

Gespannen relatie Turkije en Nederland

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart vorig jaar zwaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten. Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De Turkse president Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Zolang Nederland geen ambassadeur in Turkije heeft, krijgt Turkije ook geen toestemming een ambassadeur in Nederland te plaatsen, zegt het ministerie. De gesprekken met Turkije zijn nu op pauze gezet.

Gerelateerde artikelen