Politiek2 feb '18 06:21Aangepast op 2 feb '18 12:01

Rutte III bestaat honderd dagen: onbekend blijft onbekend

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Wesley Schouwenaars

Morgen zit de ministerploeg van Rutte III honderd dagen aan het roer. Veel van de ministers zijn echter nog net zo anoniem als dat ze waren toen ze begonnen.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public. Carola Schouten werkt het beste aan haar naamsbekendheid en krijgt met een 6,5 ook het hoogste rapportcijfer. 'Ze was mede-onderhandelaar voor de ChristenUnie tijdens de formatie. Ze is maandenlang op tv geweest. Het is ook de enige vrouw geweest bij de onderhandelingen', legt politiek verslaggever Laurens Boven uit.

Ook de afgelopen tijd was Schouten regelmatig in het nieuws. 'Schouten heeft zich volgens Boven vooral in Brussel flink ingezet voor het belang van de boeren en Vissers. Tegelijkertijd was ze ook streng als het ging om de mestfraude en de kalverfraude. 'Ik denk dat dit de mensen wel aanspreekt.'

Schouten wist zelf nog niet van het behalen van het hoogste rapportcijfer. 'Ik kijk nooit zo naar cijfers. Ik kijk naar wat ik zelf presteer, daar gaat het uiteindelijk om. Ik denk dat het belangrijk is waarom je hier zit. Dat is niet voor jezelf, maar voor de kiezer.'

Rustig tot de gemeenteraadsverkiezingen

'Er is eigenlijk nog niet zo heel veel gebeurd', zegt Boven. 'Er zijn wel plannen gepresenteerd, maar veel meer dan dat nog niet. De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan en tot die tijd blijft het eigenlijk nog rustig in Den Haag. Dat zie je dan terug in die cijfers. 'Sander Dekker is met een 5,0 de slechtst scorende minister. 'Sander Dekker is niet alleen maar positief in het nieuws gekomen en ik zou niet zeggen dat hij een uitgesproken profiel heeft', zegt onderzoeker Tim de Beer van Kantar Public.

De Groninger gasdiscussie werkt goed voor de naamsbekendheid van verantwoordelijk minister Eric Wiebes. Dat is ook het enige waar het goed voor werkt, want het cijfer van Wiebes is niet om mee thuis te komen. De minister van Economische Zaken en Klimaat krijgt een 5,4.

Zeven procent kent Van Engelshoven

De meest onbekende bewindspersonen bij het aantreden van Rutte III zijn honderd dagen later nog net zo onbekend als toen ze begonnen. Zo kent slechts twaalf procent van de ondervraagden Hugo de Jonge. De Jonge zegt niet dat naamsbekendheid zijn doel is. 'Ons werk goed doen, dat is ons doel. Ik moet gewoon het werk doen waarvoor ik ben aangesteld.' Ingrid van Engelshoven en Bruno Bruins scoren nog lager: zeven procent. Ter vergelijking, Wiebes en Grapperhaus scoren respectievelijk 49 en 38 procent.

Toegegeven, in de eerste honderd dagen van Rutte III zijn er nog niet zoveel dingen gebeurd waarbij de verantwoordelijk ministers in de schijnwerpers kwamen te staan. Het debat over de nieuwe donorwet kan daar wellicht verandering in brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen