Politiek3 feb '18 10:12

Vaker afsplitsingen in gemeenteraad

Auteur: BNR Webredactie

Niet alleen in de Tweede Kamer ontstaan nieuwe fracties door leden die na een conflict met hun partij hun zetel vasthouden. Ook in de gemeenteraad gebeurt dit steeds meer. In één op de drie gemeenten zitten nu meer partijen dan na de verkiezingen.

In de gemeenteraad van Den Haag zijn er in de afgelopen vier jaar drie fracties bij gekomen na afsplitsingen.
In de gemeenteraad van Den Haag zijn er in de afgelopen vier jaar drie fracties bij gekomen na afsplitsingen. ( ANP)

Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en onderzoeksplatform Investico. In 2010 waren er gemiddeld 6,8 fracties per gemeente, nu zijn het er gemiddeld 7,3. Dat komt door het grote aantal afsplitsingen: raadsleden die niet meer met hun partij door een deur kunnen, maar toch blijven zitten.

In sommige gemeentes gaat het opvallend hard. Zo zijn er in Den Haag, Dordrecht, Doetinchem, Hengelo en Zutphen maar liefst drie fracties bij gekomen ten opzichte van de laatste verkiezingen. In achttien andere gemeentes zijn er twee nieuwe fracties bij gekomen.

Minder privileges

Al die afsplitsingen zorgen bij raadsleden soms tot wanhoop, schrijft de krant. Zo waren ze er in Alkmaar zo klaar mee, dat de raad besloot om afgescheiden raadsleden minder privileges te geven. Ze krijgen daar nu geen eigen fractiekamer meer, en nog maar één medewerker in plaats van drie.

De gemeenteraad van Doetinchem riep vorig jaar via een motie de burgemeester op om op maatregelen aan te dringen bij de minister van Binnenlandse Zaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen