Politiek5 feb '18 17:35

'Ministerie draait mensen rad voor ogen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Inwoners van de provincies rondom Lelystad Airport en het ministerie van Infrastructuur staan weer lijnrecht tegenover elkaar, nu op het ministerie wordt overwogen om veel meer vliegbewegingen toe te staan.

Zestigduizend in plaats van de eerder afgesproken 45.000. Het ministerie 'draait mensen weer een rad voor ogen', stelt Leon Adegeest van Hoog Overijssel, de actiegroep die eerder al de onjuiste berekeningen in de milieueffectrapportage van het vliegveld ontdekte.

'Om het vertrouwen te herstellen mogen twaalf bewoners aanschuiven in een comité om mee te kijken bij de milieueffectrapportage die hersteld moet worden. Adegeest stapt daar nu uit, omdat hij vindt dat hij voor de gek wordt gehouden. Er wordt nu namelijk gerekend in hoeveel geluid er mag worden geproduceerd door vliegtuigen', vertelt politiek verslaggever Jeroen Stans.

Wens om te blijven groeien

Als je daar een plafond van neemt, kan je uitkomen op die zestigduizend vluchten. De wens om maar te blijven groeien zit daar volgens Adegeest achter. 'Ik vind het heel bijzonder hoe zo'n proces verloopt. De belofte aan de Kamer was om te proberen om bewoners erbij te betrekken en het vertrouwen te herstellen. Dat bestaat niet als je tegelijkertijd in zo'n proces gaat zeggen dat ze ook naar zestigduizend vluchten kunnen groeien', stelt Adegeest.

Naar verwachting is de milieueffectrapportage volgende week klaar. Het is dan aan de minister om te bepalen of Lelystad Airport in april 2019 open kan.

Gerelateerde artikelen