Politiek8 feb '18 12:00Aangepast op 8 feb '18 12:23

Barth weg als senator na ophef over vakantie

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth treedt per direct terug. Barth was in opspraak gekomen omdat ze dinsdag met vakantie was terwijl de senaat zich boog over de nieuwe Donorwet.

In een verklaring laat ze weten: 'Mijn man en ik hadden die vakantie reeds maanden geleden gepland, om bij te komen van een zwaar en persoonlijk ook verdrietig jaar. Toen na de eerste termijn van dit debat op 30 januari jl duidelijk werd dat er op 6 februari niet gestemd zou worden over de Donorwet, heb ik besloten mijn vakantie (tegen een eerder besluit in) door te zetten.' Ze volgde het debat via internet en was bereikbaar via telefoon en WhatsApp. Barth zou voor de stemming, aanstaande dinsdag, op tijd terug zijn van vakantie.

Ze verklaart de beroering die daarover ontstond, te betreuren. 'Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen over een mail die ik vorig jaar heb geschreven aan de gemeente Wassenaar.' Barth en haar man, de Wassenaarse oud-burgemeester Jan Hoekema (D66), hadden bedongen dat zij na Hoekema's afscheid tegen een lagere huur in de Wassenaarse burgemeesterswoning mochten blijven wonen.

Barth: 'Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo’n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil.'

PvdA-leider Lodewijk Asscher: 'Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen. Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor.'

Vice-fractievoorzitter André Postema neemt voorlopig haar taken over. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink. De stemverhouding binnen de PvdA-fractie blijft ondanks het vertrek van Marleen Barth gelijk.

Gerelateerde artikelen