
Zijlstra heeft jarenlang gelogen over een ontmoeting met Vladimir Poetin, zo geeft hij toe in de Volkskrant. Zijlstra beweerde steeds dat hij Poetin in 2006 zelf had horen praten over diens territoriale ambities - een 'Groot-Rusland'. In de Volkskrant zegt hij nu dat het verhaal over Poetins ambities in werkelijkheid van een anonieme bron komt, die hij heeft willen beschermen. 'Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen', zegt Zijlstra tegen de krant. Premier Mark Rutte is al 'enkele weken' op de hoogte van het nepverhaal.
Het nieuws leidt tot afkeurende reacties in de oppositie. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen noemt het op BNR 'op zijn minst buitengewoon zorgelijk'. 'Hij is wel de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland.'
Zijlstra's bekentenis komt op een ongelukkig moment. Morgen overlegt hij in Moskou met zijn Russische collega Sergej Lavrov over onder meer de MH17. De Russen zullen het hem zeker onder de neus wrijven, verwacht Ploumen. 'Het gesprek met Rusland is belangrijk en dat moet je niet vertroebelen met leugentjes. Echt slecht dat hij dat gedaan heeft.' Ploumen wijst erop dat Zijlstra ook al eens ten onrechte beweerd heeft dat asielzoekers voor borstvergrotingen naar Nederland komen. 'Hij moet er echt mee ophouden een loopje met de waarheid te nemen.'
Het Kamerlid wil in debat met Zijlstra voordat hij afreist naar Moskou. Ze wil dat ook premier Rutte bij het debat is, omdat hij al enkele weken op de hoogte zou zijn. 'Het lijkt me dat ook hij daar wel uitleg en toelichting over moet geven.' Verder wil ze dat Zijlstra de Kamer in een brief informeert. Zijlstra houdt vol dat de 'inhoud van de boodschap klopt' en vindt daarom dat hij 'geen desinformatie heeft verspreid', schrijft de Volkskrant.
Reacties uit andere fracties
De fractie van Zijlstra's eigen VVD noemt het 'onverstandig' dat hij niet de waarheid heeft gesproken, maar voor de VVD weegt het zwaarder wat destijds is gezegd dan de wijze waarop het naar buiten is gekomen, zegt VVD-buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke. D66-leider Alexander Pechtold neemt het op voor de minister.
Lees ook: Van Rutte mag Zijlstra blijven
Coalitiepartner ChristenUnie benadrukt, net als de VVD, dat vooral de inhoud van de boodschap ertoe doet, maar wil wel dat Zijlstra de Kamer een brief stuurt. Oppositiepartij PVV wil net als de PvdA snel een debat met Zijlstra. Forum voor Democratie wil dat Zijlstra opstapt.
CDA-leider Sybrand Buma wil dat er een debat komt met Zijlstra over zijn uitspraken en de inhoud daarvan. 'Ik vind het onhandig en zelfs onverstandig wat Halbe Zijlstra heeft gedaan, door zelfs in Nederland de bronbescherming te doen aan de hand van onjuiste verhalen.' Totdat het tegendeel is bewezen, blijft Buma achter de minister staan. 'Mijn gedachte is dat deze minister zeker aan het einde van de week, dan is hij in Rusland geweest, terugkomt en doorgaat met zijn werk als minister. Dat werk is net zo belangrijk als hiervoor', zegt Buma.
'Zie niet hoe hij schade ongedaan kan maken'
De belangrijkste vraag in het debat met Zijlstra is voor GroenLinks-Tweede Kamerlid Bram van Ojik de vraag of Zijlstra nog effectief zijn werk kan doen. 'Het gaat gewoon om zijn functioneren in de toekomst. Ik zie niet zo goed in hoe hij de beschadiging die hij hiermee heeft opgelopen ongedaan kan maken. Ik ben bang dat hiermee schade wordt aangedaan aan de effectiviteit van de Nederlandse buitenlandse politiek.'