Politiek12 feb '18 16:04

Leugentjes in de politiek zijn er altijd al geweest

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Liegen of de waarheid verdraaien om indruk te maken of om een boodschap over te brengen. Halbe Zijlstra is niet de eerste politicus die dat deed, want veel liegbeesten gingen hem al voor.

(ANP.)

Charl Schwietert

Charl Schwietert trad in 1982 aan als staatssecretaris van Defensie, nadat hij in de jaren daarvoor politiek verslaggever was voor de NOS. Een leugentje op zijn cv werd hem fataal. Zo zei hij Doctorandus te zijn en zei hij een luitenant te zijn in het leger, terwijl hij slechts korporaal was. Drie dagen na zijn aantreden moest Schwietert het alweer voor gezien houden, hij was lange tijd de kortst zittende bewindspersoon in Den Haag.

Frans Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans kwam onder vuur te liggen toen hij in een VN-toespraak over de MH17-ramp suggereerde dat de inzittenden van het vliegtuig het neerstorten bewust hebben meegemaakt. Dit kwam hem op veel kritiek te staan, maar Timmermans mocht wel blijven.

Hillary Clinton

Tijdens de Democratische voorverkiezing in 2008 zei Hillary Clinton dat ze ooit onder vuur werd genomen door sluipschutters in Bosnië. Dit was echter helemaal niet het geval. Haar Senaatszetel raakte ze niet kwijt, maar de voorverkiezing verloor ze van de latere president Barack Obama.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen