Politiek13 feb '18 15:02

'Zijlstra's leugen is een diplomatiek affront'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de positie van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra, nadat dit weekend bekend werd dat hij loog over een ontmoeting en een uitspraak van de Russische president Vladimir Poetin.

Image
( ANP)

Anne Bos, onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit, verwacht een lastig debat voor Zijlstra. 'De verdedigingslinie die gisteren was opgesteld, is nu al onderuit gehaald', vertelt ze. Bos hoopt binnenkort te promoveren op een onderzoek naar afgetreden bewindspersonen, een lijst waar Zijlstra zich na vandaag zomaar eens bij zou kunnen voegen. 'Deze leugen wordt opgevat als een diplomatiek affront. In het buitenland vindt men het nooit leuk als er met een moralistisch vingertje wordt gewezen, maar het verwijt dat er nepnieuws wordt verspreid kan nu met een jij-bak van tafel worden geveegd.'

'Regeringspartijen zullen hem verdedigen'

Bos verwacht dat de coalitiepartijen Zijlstra tijdens het debat nog steeds zullen verdedigen, mede omdat het kabinet pas net in het zadel zit. 'Dat zag je ook wel aan de reacties gisteren van D66 en het CDA.' Wel ziet Bos bij soortgelijke gevallen in het verleden, waarbij de integriteit van een bewindspersoon in het geding was, er vaak snel korte metten werd gemaakt met de betreffende politicus.

Het debat over de uitspraken van Zijlstra begint vanmiddag en is te volgen via BNR Nieuwsradio en BNR.nl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen