Politiek14 feb '18 08:01Aangepast op 14 feb '18 13:48

Weg met de wet DBA!

Auteur: BNR Webredactie

Dat zeggen ZZP Nederland en Ondernemend Nederland. De organisaties hebben een andere oplossing voor de uitbuiting van zzp'ers en 'schijnzelfstandigheid'.

( )

De twee organisaties hebben hun plan ingediend bij minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 'We willen vooral duidelijkheid op korte termijn. Op dit moment gelden er eigenlijk geen regels. Dat willen wij verduidelijken.' zegt voorzitter van Ondernemend Nederland Hans Biesheuvel.

Volgens het plan van Ondernemend Nederland en ZZP Nederland moet iedereen die bij de Kamer van Koophandel komt een ondernemersverklaring ondertekenen. 'Er moet ook duidelijk worden beschreven wat schijnzelfstandigheid is. Dat is nu niet zo. Wij hebben duidelijke suggesties gedaan, iemand die minder dan 18 euro per uur verdient is bijvoorbeeld geen ondernemer.'

De eigen oplossing van de zzp-organisaties moet per 1 juli ingaan.

'Kleine kans van slagen'

Arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen ziet de plannen van de organisaties niet helemaal zitten. 'Ik begrijp heel goed waar de plannen vandaan komen, deze organisaties zoeken volledige zekerheid vooraf. Dat je aan een aantal criteria voldoet en dat er daarna nooit onenigheid kan ontstaan.'

Van Gelderen acht de kans van slagen van de plannen redelijk klein. 'Ik denk niet dat ze daarmee de handen van minister Koolmees op elkaar gaan krijgen. Deze plannen lijken heel erg op de oude VAR-verklaring. Dat is juist wat het kabinet niet wil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen