Politiek16 feb '18 17:06Aangepast op 16 feb '18 19:22

Minister pakt hulporganisaties aan

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking pakt hulporganisaties als Oxfam Novib hard aan. Ze noemt incidenten als de seksfeesten op Haïti beschamend.

Kaag wil van Oxfam Novib en andere hulporganisaties weten wat ze gaan doen om te voorkomen dat er meer van dit soort incidenten plaatsvinden. Ook wil ze afspraken maken over het terugbetalen van belastinggeld als hulpverleners weer over de scheef gaan. 'Wat belangrijk aan deze kwestie is, is dat we deze enorme crisis met z'n allen oppakken en proberen er zoveel mogelijk paal en perk aan te stellen, naar elementen van strafvervolging kijken en veel strenger toezicht gaan opleggen', vertelt Kaag.

Lees ook: Hoe kan Oxfam zijn reputatie herstellen

De minister heeft vandaag een brief naar de hulporganisaties gestuurd. 'Als ik belastingbetaler zou zijn en ik zou uit een krantenkop lezen “dit en dit is er gebeurd”, dan zou ik ook niet veel vertrouwen hebben. Tegelijkertijd is het belangrijk voor de negentig tot 95 procent van de mensen die dag in dag uit in de stilte enorm belangrijk humanitair werk verrichten, dat we er voor zorgen dat een paar rotte appels het niet verpesten voor de rest.'

Document: Brief minister Kaag.pdf

Kaag wil dat de hulporganisaties een verklaring toesturen met daarin de garanties dat de organisaties een veilige en vertrouwde omgeving kennen, prioriteit geven aan een cultuur van bescherming, een bekend en breed gedragen beleid hebben met duidelijke maatregelen en procedures om mensen te beschermen en binnen de bedrijven moet volgens Kaag volledige duidelijkheid bestaan over hoe incidenten en beschuldigingen worden behandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen