Politiek16 feb '18 17:22

'Rutte gaat erkenning Armeense Genocide downplayen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de Armeense Genocide erkennen. De moord op honderdduizenden Armeniërs door Turken in 1915 wordt tot nu toe de Kwestie van de Armeense Genocide genoemd.

De regeringspartijen willen nu uitspreken dat het daadwerkelijk om een genocide gaat, maar volgens columniste Ebru Umar is premier Mark Rutte nu al aan het draaien. 'Het domineert het nieuws vandaag niet. Ze gaan het downplayen en ze krijgen daar de mainstream media in mee', stelt Umar. 'Het gaat hier niet over. Terwijl als het hier wel over zou gaan, je rellen zou krijgen. DENK en het Rotterdamse Nida zullen die rellen gebruiken om zichzelf te profileren', verwacht ze.

'Stelletje hypocrieten'

Als DENK zich uitspreekt tegen deze Kamermeerderheid, weten potentiële DENK-stemmers volgens Umar in ieder geval waar de partij voor staat. 'Je weet dus dat je op die andere partijen moet stemmen.' Als die rellen er komen, gaat dat een probleem opleveren voor Rutte. 'Als het kabinet hier geen standpunt in inneemt, dan zijn het een stelletje hypocrieten die dit over de verkiezingen heen proberen te tillen. Dit is zo gericht op politiek gewin om hier niet op in te gaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen