Politiek26 feb '18 10:58Aangepast op 26 feb '18 15:12

'Sint-Maarten kiest mogelijk voor eenpartijregering'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Een halfjaar na orkaan Irma wordt op Sint-Maarten vandaag weer een nieuwe regering gekozen. De vorige regering viel omdat premier Marlin weigerde de Nederlandse voorwaarden te accepteren in ruil voor noodhulp.

( ANP)

Waar het over wederopbouw zou moeten gaan, gaat het voornamelijk over corruptieschandalen op het eiland. 'Het is natuurlijk niet de wens van de politici dat het over corruptie gaat', zegt Oscar van Dam, correspondent in het Caribisch gebied. 'Maar het is wel het grote thema natuurlijk.' Frans Richardson, partijleider van USP, werd onlangs opgepakt vanwege corruptie. 'Hij is inmiddels weer vrij, maar daar wordt natuurlijk over gesproken.' Een andere parlementariër werd onlangs ook voor corruptie veroordeeld.

De ruim half miljard euro financiële steun voor de wederopbouw staat klaar. Maar dat geld gaat alleen die kant op als er goede projecten zijn, legt Van Dam uit. 'Er komt nu een groot project, de luchthaven, in samenwerking met Ballast Nedam.' Verder lijkt het geld vooralsnog in de la te moeten blijven.

Eén regeringspartij

Tussen de verschillende partijen die vandaag aan de verkiezingen meedoen zit niet veel verschil als het gaat om hun aanpak bij de wederopbouw van het eiland, zegt Van Dam. Hij verwacht dat de kiezer vooral voor een nieuwe regering gaat die uit één partij bestaat. Van de zes partijen die meedoen zijn er drie die een serieuze kans maken. Van die drie partijen is één de partij van oud-premier Marlin en één de partij van de net weer vrijgelaten partijleider Richardson.

De derde is de partij die in zijn eentje zou kunnen regeren. 'Ik denk dat heel veel mensen voor die United Democrats gaan kiezen', zegt Van Dam. Overigens wordt de partijleider van die partij ook verdacht van corruptie, maar hij is nooit veroordeeld. 'Er is geen volkomen schone partij op Sint-Maarten die verkozen kan worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen