Politiek21 feb '18 23:33Aangepast op 22 feb '18 09:19

Bonussen flitshandelaren verdelen coalitie

Auteur: BNR Webredactie

Een pijnlijk blauwtje voor minister Wopke Hoekstra van Financiën. Dankzij drie van zijn eigen coalitiepartijen gaan de strenge regels voor bonussen ook gewoon gelden voor flitshandelaren. Hoekstra wilde die uitzonderen van de strenge regels die eigenlijk gelden voor banken, maar zijn coalitiemaatjes dachten daar anders over.

(ANP BART MAAT)

Regeringspartijen D66, CDA en de ChristenUnie floten Hoekstra in de Tweede Kamer terug, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Steven van Weyenberg wierp namens D66 de eerste steen in de vijver, met een 'motie over de actualiteit'. Daarin gaf hij aan dat de D66-fractie geen behoefte heeft aan een wetswijziging over de bonuswetgeving.

Onomkeerbare wetgeving

Van Weyenberg wil vooral voorkomen dat Nederland wordt opgezadeld met onomkeerbare wetgeving, voordat op Europees niveau duidelijk is vastgelegd welke kant het op gaat met de bonussen. Nu al besluiten om de handelshuizen vrij te stellen van de bonusregels is te vroeg, meent D66, daarin gesteund door CDA en ChristenUnie én de oppositie. PvdA'er Henk Nijboer toont zich in ieder geval 'blij verrast' al lijkt Van Weyenberg met zijn motie het gras voor de voeten van de linkse oppositie weg te maaien.

Sociale geweten

Want voor PvdA, SP en GroenLinks was een versoepeling van de bonusregels een verrukkelijk campagnethema geweest, om het sociale geweten van D66 en ChristenUnie ter discussie te stellen. Met de motie lijkt die dreiging vakkundig geneutraliseerd, al gaat dat ten koste van de CDA-minister van Financiën.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen