Politiek23 feb '18 13:51Aangepast op 23 feb '18 14:22

Kabinet: het einde van Nederland als belastingparadijs

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet gaat de brievenbusfirma’s aanpakken. Staatssecretaris Menno Snel kondigt aan dat er bronbelastingen komen op het doorvoeren van dividend en royalty's naar belastingparadijzen.

Image

De maatregelen zijn gericht op bedrijven die Nederland gebruiken als doorvoerland voor kapitaal. Zo wil de staatssecretaris definitief een einde te maken aan het imago dat Nederland in het buitenland heeft van een belastingparadijs.

Volgens Snel betekent dit niet dat er een verbod op brievenbusfirma's. Het wordt alleen duurder door de heffingen. 'Door het duurder te maken is het voor bedrijven niet meer interessant om via Nederland geld weg te sluizen. Zeker de bedrijven die op zoek zijn naar hele kleine marges pakken we hier serieus door aan.'

Hoe hoog de tarieven van de nieuwe belastingen op kapitaalstromen worden is nog niet bekend. Ze moeten nog tijdens deze kabinetsperiode worden ingevoerd.

Naast de maatregelen voor belastingontduiking wil het kabinet ook meer transparantie.Zo zijn alle financiële tussenpersonen zoals belastingadviseurs, advocaten en notarissen straks verplicht om informatie aan de Belastingdienst te geven over grensoverschrijdende of mogelijk agressieve belastingstructuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen