Hemmen26 feb '18 13:53Aangepast op 19 mrt '18 14:30

De ambitie van GroenLinks en landelijk versus lokaal

Auteur: Judith Laanen

De oppositie probeert altijd van gemeenteraadsverkiezingen landelijke verkiezingen te maken, want dan kunnen ze profiteren van het ongenoegen over het kabinetsbeleid. GroenLinks ziet z’n kans schoon, zegt CDA-spindoctor Jack de Vries.

Partijleider Jesse Klaver tijdens zijn speech op het congres van GroenLinks in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.
Partijleider Jesse Klaver tijdens zijn speech op het congres van GroenLinks in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. ( ANP)

De campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen lijken inmiddels overal in het land op gang te komen. Hoog tijd om tot 21 maart iedere maandag met Jack de Vries en Frits Huffnagel een Blik op de Campagne te werpen.

Op het partijcongres van GroenLinks van afgelopen weekend kondigde partijleider Jesse Klaver aan dat hij wil dat GroenLinks in 100 van de 230 gemeenten waar de partij straks meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen gaat meebesturen. En als het even kan in de grootste van Nederland, vertelt VVD-prominent en communicatiespecialist Frits Huffnagel. Een van de grote concurrenten van GroenLinks is D66. 'Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft D66 enorme resultaten geboekt in de grote steden, nu zitten ze met de vingers tussen de deur vanwege alle discussie over het referendum en het afschaffen ervan', vertelt Jack. Jesse Klaver gaat er met gestrekt been in, hij gaat vissen in de vijver van D66-stemmers, zegt hij.

Nog even over dat raadgevende referendum, want Frits heeft nog wat te zeggen over het wegstemmen ervan. ‘Als je dan een referendum wil doen, doe dan écht een geldend referendum. Dan heb je een hoog opkomstpercentage nodig, maar eigenlijk een percentage gelijk aan de verkiezingen en dan telt de uitslag ook. Dit was een van kroonjuwelen van D66, maar het werden al snel kreunjuwelen. Dit is er nou eentje waarvan ze zeggen: dat halfslachtige moeten we niet doen. Ik vind dat wel uit te leggen, maar het doet toch wel pijn in de achterban van D66.’

Landelijk versus de gemeente

In hoeverre hebben de landelijke akkefietjes zoals het vertrek van Halbe Zijlstra eigenlijk effect op de gemeenteraadsverkiezingen? ‘De ervaring leert dat dat toch voor de Haagse fijnproevers is. Daar heeft niet specifiek één partij last van', weet Jack. 'Op het moment dat men weer iemand ziet aftreden, wordt bij de meeste kiezers het vooroordeel over de politiek bevestigd, krijgt men per saldo wat minder vertrouwen in de politiek en is het niet specifiek een partij die er electoraal nadeel van heeft.’

Datzelfde geldt voor een onderwerp als een landelijk besluit over Lelystad Airport. Volgens Frits heeft dat met name invloed op de mensen die eromheen wonen. ‘De rest van het land vindt het waarschijnlijk prima dat Lelystad wordt geopend, want die wordt steeds geïrriteerder dat de wachtrijen op Schiphol zo lang zijn.’ Maar, benadrukt Jack, dit is bij uitstek een onderwerp waar de gemeenteraadsverkiezingen invloed hebben op de landelijke besluitvorming. De ChristenUnie zag er nadeel van in, waardoor de coalitie en de minister pas op de plaats moesten maken. Ze hebben gebruik gemaakt van hun machtspositie dat ze als kleine partij in het kabinet zitten om dit uitstel af te dwingen.’

Gerelateerde artikelen