Politiek2 mrt '18 06:59Aangepast op 2 mrt '18 10:17

'Weren auto's stadscentra kost winkeliers klanten'

Auteur: BNR Webredactie

Winkeliers gaan klanten verliezen als gevolg van de autoluwe of autovrije plannen van politieke partijen. Daarvoor waarschuwt Detailhandel Nederland aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen.

( ANP)

De organisatie vreest dat wanneer gemeenten niet met goed onderbouwde plannen komen, dit 'desastreuze gevolgen heeft voor de binnensteden'.

'Heel mensen gebruiken de auto nog steeds om boodschappen te doen in de binnenstad. Het OV is vaak een onvoldoende alternatief', zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland. 'Als mensen niet met de auto makkelijk kunnen komen blijven ze gewoon weg. Marges zijn klein in de retail, dus zou voor sommige winkeliers het einde kunnen betekenen.'

Detailhandel Nederland analyseerde de partijprogramma's voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Een op de vier politieke partijen wil het stadscentrum autoluw wil maken, of zelfs helemaal autovrij.

De sector zelf werkt wel mee om het transport te verduurzamen, zegt Van Golberdinge. 'Maar dat is niet in een dag geregeld.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen