Politiek8 mrt '18 07:04

Honderden miljoenen nodig voor ICT-problemen bij politie

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Thijs Baas

De ICT-problemen bij de nationale politie zijn nog lang niet opgelost, zegt politievakbond ACP. Minstens dertig miljoen euro moet er volgens de vakbond worden uitgetrokken om de problemen echt aan te pakken.

Image
( ANP XTRA)

'Die dertig miljoen is een restant van een eerder budget. Dat is sowieso nodig, alleen de komende jaren is er veel meer nodig. Misschien wel honderden miljoenen', zegt Van de Kamp. Vandaag is er een hoorzitting in de Kamer over de ICT-problemen. De directeur ICT van de politie spreekt van belangrijke vernieuwingen. Maar volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP, hebben de problemen er inmiddels toe geleid dat de beveiliging van data en de privacy van agenten in gevaar is. Ook worden volgens hem veel zaken uitbesteed in plaats van gebruik te maken van eigen kennis.

Nog geen concreet plan

Van de Kamp noemt als voorbeeld de operationele systemen waar de politie iedere dag mee werkt. 'Daar heeft veel te weinig vernieuwing plaatsgevonden. Collega's moeten heel vaak informatie heel veel keren registreren. Daar gaat heel veel tijd in zitten, waardoor politieagenten minder vaak op straat zijn.' In het nieuwe regeerakkoord krijgt de politie 267 miljoen euro extra per jaar, maar dat geld komt pas beschikbaar als er een duidelijk plan van de politie is.

Vooralsnog merkt de politie weinig van dat geldbedrag. 'Het moet duidelijk zijn dat de investering van het kabinet nu vooral gericht is op personeel. We krijgen steeds meer nieuwe bewoners, die allemaal gebruik moeten maken van dezelfde woningen. Maar die moet wel gemoderniseerd worden. De opsporing van criminaliteit wordt technischer en ICT is daar net zo'n wapen in als een pistool en andere spullen die we hebben.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen