Politiek13 mrt '18 10:28

'Engelse WK-boycot zou Poetin hard raken'

Auteur: Jolijn Mes

In Rusland is met weinig instemming gereageerd op de ongekend harde taal gisteren van de Britse premier Theresa May over de vermeende Russische betrokkenheid bij de moordaanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

Theresa May tijdens de verklaring
Theresa May tijdens de verklaring (ANP/AFP)

De Russische buitenlandwoordvoerder Maria Zakharova raadt de Britten aan eerst maar eens terug te kijken op de zaken rond onder meer Boris Berezovski en Aleksandr Litvinenko, die op verdachte wijze omkwamen op Brits grondgebied, zegt correspondent Joost Bosman. 'Daarmee suggereert ze dat ook daarbij eigenlijk niets aan de hand was. Senator Vladimir Jabbarov heeft bovendien gezegd dat Skripal de Russen allang niet meer dwarszat en dat vergiftiging daarom helemaal niet meer nodig was. Dus het is allemaal onzin.'

Toch zinspeelde May op sancties, waarbij de Britten Rusland het hardst kunnen treffen door Engeland niet af te vaardigen naar het WK voetbal, later dit jaar, zegt Bosman. 'Dat zou toch wel pijnlijk zijn voor met name Poetin, die dat hele toernooi toch wel als een groot prestigeobject beschouwt. Zeker als dan nog meer landen volgen; Australië heeft ook al gezegd dat het zijn elftal niet naar het WK stuurt als blijkt dat Skripal is vergiftigd door Rusland. Dat maakt wel indruk. Het zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar de afwezigheid van met name Engeland zou heel pijnlijk zijn.'

'Zeer waarschijnlijk'

De Russische ambassadeur in Londen moet uitleg geven over het gif dat in Zuid-Engeland is gebruikt bij een moordaanslag op Skripal en zijn dochter Joelia, zei May gisteren. Als er geen geloofwaardige verklaring komt, houdt ze Rusland verantwoordelijk voor deze gewelddaad op Britse bodem. Het land zal dan verdere maatregelen tegen Rusland treffen. May acht het zeer waarschijnlijk dat Rusland achter de aanslag zit of dat het de chemische stof waarmee de aanslag is gepleegd heeft geleverd.

'Wat May betrof waren er een paar redenen die echt wezen naar Rusland', zegt Engeland-correspondent Lia van Bekhoven. 'Op de eerste plaats: Londen weet om wat voor gif het gaat. De hoop is het binnen enkele uren of dagen zelfs te kunnen traceren naar een Russische giffabriek. May zei te weten dat Moskou het én kan vervaardigen én het spul gebruikt heeft. Onduidelijk is volgens May wel of de aanslag officieel gesanctioneerd is door het Kremlin (lees: Poetin) of dat de vergiftiging een freelance-actie was van een agent die op eigen houtje handelde.' De Russische ambassadeur heeft tot morgenavond de tijd gekregen om uit te leggen of het situatie een of situatie twee was.

Reactie Rusland

Het Russische ministerie van Buitenlandse zaken vindt de beschuldigingen 'een circus'. De uitspraken van May vormen onderdeel van een politieke campagne die provocerend is, liet het ministerie weten. Ook de Russische president Poetin heeft volgens Russische media beklemtoond dat dat de Britten eerst de zaak goed moeten onderzoeken en dat er daarna over gesproken kan worden.

Sergej Skripal

De ex-spion en zijn dochter zijn vergiftigd met zenuwgas. Ze werden zo'n anderhalve week geleden bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury en liggen sindsdien in coma in het ziekenhuis. Skripal was vroeger kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij zou tientallen Russische spionnen hebben verraden aan de Engelsen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen