Politiek20 mrt '18 06:14Aangepast op 20 mrt '18 10:24

Ollongren: meer geld voor raadsleden

Auteur: Kay Rutten

Een termijn uitzitten als gemeenteraadslid is niet voor iedereen weggelegd. Uit een analyse van Toponderzoek, BNR en kaartenspecialist Esri blijkt dat de afgelopen vier jaar ruim 1.300 lokale politici voortijdig zijn opgestapt.

De meeste raadsleden vertrekken omdat de politiek te veel tijd kost. 'Maar we horen ook dat raadsleden stoppen vanwege een nieuwe baan, een verslechterde gezondheid, een andere privésituatie of het hebben van andere politieke inzichten dan de rest van de partij', vertelt Martijn Hulsen van Toponderzoek. Lokale raadsleden geven er over het algemeen eerder de brui aan dan raadsleden van landelijke partijen.

Raadslid ben je niet zomaar

Het raadslidmaatschap is niet zomaar een bijbaan naast de dagelijkse bezigheden. 'Het raadslidmaatschap wordt vaak gezien als een roeping', legt onderzoeker Hulsen uit. 'Een onlangs gehouden onderzoek onder raadsleden in Noord Holland toont aan dat 31% het raadslidmaatschap beschouwd als een roeping, 19% vindt het een hobby en 16% zegt dat het een beroep is.'

SP spant de kroon

Van de landelijke partijen is de SP een duidelijke uitschieter, bijna een kwart van de SP-raadsleden haalde de eindstreep niet. Dat lijkt ook de verklaring waarom de partij deze gemeenteraadsverkiezingen extra kritisch was op deelname van lokale afdelingen. Overigens is één van de opgestapte SP-raadsleden de fractievoorzitter in de Tweede Kamer Lilian Marijnissen. Zij stapte uit de gemeenteraad in Oss om zich volledig te kunnen richten op de Tweede Kamerverkiezingen maart vorig jaar.

Het CDA daarentegen is van de grote landelijke partijen het meest stabiel. Daar haalde slechts 12 procent van de raadsleden het einde van de raadsperiode niet.

Nederland kent in totaal bijna 9.000 raadsleden, daarvan werden er 600 wethouder, blijkt uit de database ‘Overheid in Nederland’. Ook is een aantal raadsleden overleden, zij tellen niet mee in het overzicht.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken denkt dat de hoge uitval te maken heeft met het feit dat we een lekenbestuur hebben, dus de raadsleden 'doen het erbij'. Een bijbaan, maar wel een serieuze bijbaan: 'Je bent gekozen en je bent volksvertegenwoordiger, mensen willen zich daarvoor inzetten. Het gebeurt vaak in de avonduren, het houdt eigenlijk nooit op, want je wilt natuurlijk ook als raadslid contact houden met de mensen in je gemeente. Ik denk dat dat soms z'n tol eist'.

'Vergoeding moet omhoog'

Ollongren wil bekijken hoe raadsleden beter ondersteund kunnen worden, door de griffie, door ambtenaren door mensen die een deel van het werk kunnen voorbereiden voor hen, zodat zij zich kunnen concentreren op de écht belangrijke dingen. De minister zou verder graag wat willen doen aan de 'wel erg lage' vergoeding van 250 euro per week voor raadsleden in kleine gemeenten. Maar dat is niet het enige: 'Ik denk dat we het ook erg moeten zoeken in opleiding en ondersteuning. Je wordt gemeenteraadslid, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook een begroting kunt lezen ren dat je met ingewikkelde wetten kunt omgaan'.

Nieuwsgierig geworden hoeveel raadsleden er in jouw gemeente zijn afgetreden? Onderstaande kaart, gemaakt door kaartenspecialist Esri, toont het aantal opgestapte raadsleden per gemeente vanaf 2014.

Gerelateerde artikelen