Politiek15 mrt '18 23:00Aangepast op 16 mrt '18 10:30

Grote steden blijven achter bij afval scheiden

Auteur: Kay Rutten

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam kunnen een voorbeeld nemen aan de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Deze Limburgers zijn kampioen in het scheiden van afval, blijkt uit een analyse van BNR in samenwerking met kaartenspecialist Esri. De grote steden doen het opvallend slecht.

De absolute koploper in het scheiden van afval is de Limburgse gemeente Horst aan de Maas, daar wordt 95 procent van het afval gescheiden. Als je kijkt waar sinds het aantreden van de nieuwe gemeenteraden de grootste voortgang is geboekt, dan kom je in Winterswijk uit. Daar is sinds 2014 maar liefst 27 procentpunt meer afval gescheiden ingezameld. Ze worden in de top 5 op de voet gevolgd door Oost-Gelre, Veenendaal, Duiven en Reusel-De Mierde.

Er zijn echter ook gemeenten waar het scheiden van afval een lagere prioriteit heeft gekregen sinds het aantreden van de gemeenteraden in 2014. In Weststellingwerf bijvoorbeeld. Daar werd bijna 4 procentpunt minder gescheiden ingezameld. Ook Beemster en Krimpen aan de IJssel scoren slechter dan in 2014.

Afval per huishouden

Daarnaast laten gemeenten ook een groot verschil zien in het ophalen van het aantal kilo's afval. Zo haalt de gemeente Achtkarspelen per huishouden ruim 81 kilo afval méér op per jaar dan voorheen. In de gemeente Duiven ruim 157 kilo minder. Een gigantisch verschil.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen