Politiek21 mrt '18 07:34Aangepast op 21 mrt '18 11:31

Stemmen in volle gang

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden kandidaat-raadsleden horen vandaag of ze de komende vier jaar in de gemeenteraad zitten of niet.

Vannacht om 12 uur werd het stembureau bij het NS-station van Castricum geopend. Maar voorzitter Jules Kruyver mocht wat later beginnen. Maar toen hij in de vroege ochtend aankwam, waren er al 45 stemmen uitgebracht. 'Vannacht waren het voornamelijk mensen die op de publiciteit afkwamen. Eén jongen was jarig, die werd om 12 uur achttien jaar , dus die mocht vanaf dat moment stemmen. Dus die is ook de eerste die hier in de gemeente z'n stem heeft uitgebracht.

Steenwijk

Verslaggever Rogier Dankerlui stond in alle vroegte op het station in Steenwijk. Daar was het nog vrij rustig. Om tien over zes hadden er acht mensen gestemd. De lokale partijen doen het ook daar goed, vertelt de voorzitter van het stembureau, René Sturre: 'Bij de laatste verkiezingen in 2014 waren de lokale partijen het grootst. De grootste partij werd toen Buitengewoon Leefbaar'.

Het is de eerste keer dat er op het station een mobiel stembureau is ingericht, vertelt Sturre. 'Omdat we het de kiezers zo makkelijk mogelijk willen maken om overal te gaan stemmen. Wij hebben ook een stemboot en een stembus om in ieder geval maar een hoog opkomstpercentage te bereiken.' De meeste stemmers verwacht Sturre aan het eind van de dag, als de forensen naar huis gaan.

De stemboot in Steenwijk
De stemboot in Steenwijk

In de gespleten Arnhemse wijk Malburgen belooft het een spannende dag te worden. Bij de vorige verkiezingen werden DENK en de PVV daar de grootste. De PVV had geen behoefte aan een interview, maar Yildirim Usta van DENK/Verenigd Arnhem wilde Rogier Dankerlui wel te woord staan. Usta noemt de ideeën van de PVV 'walgelijk' en vergelijkt ze met die in nazi-Duitsland in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. 'Het sluiten van moskeeën, het verbieden van de rituele slacht, het verbieden van religieuze boeken, doet ons echt denken aan een figuur in de jaren dertig van de vorige eeuw, ook met een raar kapsel, en we weten allemaal wat er daarna is gebeurd.

Verenigd Arnhem staat voor een keiharde aanpak van discriminatie en racisme, vertelt Usta: 'Artikel 1 van de grondwet vinden wij heilig. Zeker geen polarisatie: wij zijn voor het verenigen en verbinden van mensen. Het uitsluiten van mensen, mensen demoniseren, dat is heel gevaarlijk voor Nederland, dat willen wij absoluut niet accepteren'.

Probleempjes

De eerste kleine probleempjes zijn ook al gesignaleerd. Zo is een stemlokaal in een woonzorgcentrum in het Friese Hurdegaryp verplaatst vanwege een uitbraak van het NORO-virus. Eerder werd al bekend dat een stembureau in het Brabantse Herpen niet open ging vanwege datzelfde virus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen