Politiek26 mrt '18 14:00Aangepast op 26 mrt '18 17:42

'Zorgwekkende transitie jihadistische beweging'

Auteur: Jeroen Stans

Terreurdreiging door jihadisten in Nederland verandert en dat baart de terreurbestrijders grote zorgen. Nu het uitreizen naar Irak en Syrië en het terugkeren uit dat gebied vrijwel niet meer voorkomt, maakt de Nederlandse jihadistische beweging gestaag een transitie door, constateert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in de nieuwste dreigingsanalyse.

(ANP)

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd, op het een-na-hoogste niveau. Volgens Schoof verschuift de focus van Nederlandse jihadisten weer meer naar het preken van radicaal gedachtengoed:

De NCTV constateert dat jihadisten zich weer meer richten op ‘dawa' (prediking) en sociale activiteiten. Dat gebeurde ook al voordat vanaf 2012 enkele honderden Nederlanders naar Syrië en Irak vertrokken. De terreurbestrijders vrezen dat jihadisten op deze manier hun ‘gedachtegoed verspreiden en netwerken opbouwen of verstevigen'. Het dreigingsniveau blijft daarom onveranderd op het een-na-hoogste niveau.

Volgens de NCTV is de terroristische organisatie IS ‘onmiskenbaar verzwakt’ doordat ze vrijwel al haar grondgebied is kwijtgeraakt. IS is volgens de dienst een ‘in nood verkerende beweging'. Maar desondanks blijft het een levensgevaarlijke terreurbeweging die ‘vaker een beroep doet op personen die al in het Westen wonen en voldoende vertrouwen genieten’ om aanslagen te plegen.

De afgelopen jaren zijn volgens de cijfers van de NCTV zo’n driehonderd mensen uitgereisd naar Irak en Syrië. Circa 60 van hen zijn om het leven gekomen, 50 zijn naar Nederland teruggekeerd en zo’n 160 Nederlandse jihadisten zitten nog in het gebied. Zo’n dertig anderen zitten niet meer in het strijdgebied, maar zitten ter plaatse in detentie of in vluchtelingenkampen. Nederland zelf telt volgens de NCTV nog steeds ‘enkele honderden’ IS-aanhangers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen