Politiek27 mrt '18 17:26

Grapperhaus wil vrijheid van meningsuiting wel/niet inperken

Auteurs: BNR Webredactie en Jeroen Stans

Minister Grapperhaus laat de Tweede Kamer verbijsterd achter. Bínnen de muren van de plenaire zaal zei hij nog dat de omstreden imam Fawaz niet kan worden aangepakt, omdat anders de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt. Maar buíten de zaal zei hij dat hij die vrijheid van meningsuiting wél wil inperken. Wat is het nou?

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. ( ANP)

Imam Fawaz Jneid is wederom in opspraak omdat hij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een 'afvallige' heeft genoemd. Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid blijft de imam met die uitspraak net binnen de grenzen van het toelaatbare. Hij noemde het in de Tweede Kamer 'frustrerend' dat hij niet meer kon doen om de imam aan te pakken. De juridische term 'haatzaaien' oprekken gaat volgens hem niet, omdat 'mensen dan gaan zeggen: nu gaat u zeer ten onrechte mijn vrijheid van meningsuiting beperken.'

En toen kwam de draai

Maar een paar minuten later vertelde Grapperhaus aan de pers een heel ander verhaal. 'Ik wil van dit soort uitlatingen af en de straffeloosheid daarvan. Want mensen worden daardoor in hun bestaan bedreigd en dat vind ik walgelijk.' Ook vreest de minister dat dit soort uitspraken van Fawaz radicalisering van jongeren in de hand werkt.

'Als verdediging van andermans mening samenleving bedreigt moet het ophouden'

Op de vraag of inperking van de vrijheid van meningsuiting een prijs is die de vrije samenleving moet betalen om haatzaaien tegen te gaan, antwoordde Grapperhaus bevestigend: 'Nou, dat moet je inderdaad misschien doen. Het motto van de Franse dichter Voltaire was: “Ik verdedig uw mening ook al ben ik het daar niet mee eens tot mijn dood erop volgt.” Ik heb altijd gezegd: ik ga daar niet voor. Ik wil iemand anders' mening verdedigen, maar als die verdediging mij of mijn samenleving bedreigt, dan moet het ophouden. Die discussie wil ik heel graag met de Kamer voeren.'

Asscher: Grapperhaus 'niet goed bezig'

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt de draai van Grapperhaus 'bizar': 'Je staat in de Tweede Kamer waar ik letterlijk vraag: bescherm de rechtstaat, treedt op tegen deze man, zorg dat we gevrijwaard blijven van dit soort gif. Dan zegt 'ie: kan niet, mag niet, doen we niet. Als je dan twee stappen buiten de Kamer tegen de pers wél zegt, ben je echt niet goed bezig als minister.' Asscher gaat een debat over de kwestie aanvragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen