Politiek29 mrt '18 12:01Aangepast op 29 mrt '18 12:48

Ollongren ging voor ‘maximale transparantie’ bij CTIVD rapport

Auteur: Jeroen Stans

Minister Kajsa Ollongren heeft een kritisch privacyrapport zodra het kon naar de Kamer gestuurd. Of ze dat ook al had kunnen doen vóór het referendum van vorige week, laat de minister in het midden.

Gisteren ontstond ophef over een rapport van de toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD. Daaruit bleek dat de geheime diensten fouten hebben gemaakt met het delen van privacygegevens met buitenlandse diensten. Ollongren zegt dat ze 'maximale transparantie' heeft nagestreefd. ‘Voor zover dat de operaties niet in gevaar brengt.’

Het rapport van de CTIVD was bij Ollongen al ruim voor het referendum van vorige week woensdag bekend. De minister heeft wettelijk zes weken om te reageren op een dergelijk rapport. Veel mensen zeggen dat ze de inhoud van het rapport over de inlichtingendiensten liever vóór het referendum hadden gehoord. Dat had hun stem kunnen beïnvloeden.

Lees ook: 'Veiligheidsdiensten waarborgen privacy niet'

Volgens Ollongren is veel tijd gestoken in overleg met buitenlandse diensten, die het rapport niet openbaar wilden maken. De minister laat bewust in het midden of dat overleg was afgerond vóór of na het referendum van afgelopen woensdag. 'Vorige week woensdag zit in die zes weken.' De minister voegt daaraan toe dat ze 'echt op zoveel mogelijk manieren zo open mogelijk' is over het wek van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst.

Lees ook: Uitslag referendum officieel


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen