Politiek18 jul '18 16:23

Ploumen hoopt dat minister Blok uitspraken terugneemt

Auteur: Jolijn Mes

Volgens minister Blok van Buitenlandse zaken bestaat er geen vreedzame multiculturele samenleving. Hij zei dat het in onze genen zit dat wij het moeilijk vinden om met onbekende mensen om te gaan. Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt de uitspraken onbegrijpelijk.

Blok deed de uitspraken tijdens een besloten bijeenkomst waarvan Zembla beelden in handen heeft.Tijdens de bijeenkomst zei Blok ook dat Suriname een 'failed state' is. Zelf zegt hij dat hij het publiek slechts wilde 'prikkelen' met zijn uitingen, maar Ploumen vindt dat geen goed excuus en hoopt dat de minister zijn woorden terugneemt: 'Ik vind het een onbegrijpelijke opmerking en bovendien klopt het niet. In Nederland wonen mensen met heel verschillende achtergronden met elkaar samen en gelukkig gaat dat doorgaans heel goed. Als er problemen zijn bespreken we die en als er bijvoorbeeld discriminatie is, pakken we dat aan. Dus ik vind zo'n uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken gewoon echt niet kunnen. Als hij een prikkelend debat wil voeren, zou ik zeggen: huur een debatleider in.'

Verschillende Kamerleden hebben inmiddels ook gereageerd. Zo noemt een mede-VVD'er de woordkeuze van Blok 'lomp', eist D66'er Kees Verhoeven uitleg en wil ook SP-Kamerlid Karabulut dat de minister zijn opmerkingen terug neemt.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) T
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) T ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen