Politiek26 sep '18 15:59

Kamer weigert geheime sessie over gasdeal

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer wil niet vertrouwelijk worden bijgepraat over de deal die minister Eric Wiebes eerder dit jaar sloot met de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil over de afbouw van de gaswinning in Groningen. 'Dit is een deal die nooit gesloten had mogen worden', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Het gaat om de toelichting over het Akkoord op Hoofdlijnen waarin Wiebes, Shell en Exxon overeenkwamen dat de NAM aardbevingsschade zal blijven vergoeden. De olieconcerns zullen geen claims indienen voor het gas dat in de grond blijft zitten, in ruil daarvoor mogen de concerns de komende jaren een groter deel van de winst houden. De Kamer wil weten hoe hard die afspraken zijn, vragen daarover worden echter alleen achter gesloten deuren beantwoord. De Kamer zag daarvan af.

DEN HAAG - Minister Eric Wiebes van Economische Zaken met Rolf de Jong, bestuursvoorzitter van ExxonMobil Holding Company Holland tijdens een toelichting op de gesprekken over de gaswinning in Groningen. ANP ALEXANDER SCHIPPERS
DEN HAAG - Minister Eric Wiebes van Economische Zaken met Rolf de Jong, bestuursvoorzitter van ExxonMobil Holding Company Holland tijdens een toelichting op de gesprekken over de gaswinning in Groningen. ANP ALEXANDER SCHIPPERS ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen