BNR blikt terug | politiek in 2018
Het was het jaar van de afscheidnemers: Alexander Pechtold nam afscheid van de politiek, Halbe Zijlstra vertrok als minister na de 'datsja-rel' en we moesten afscheid nemen van oud-premier Ruud Lubbers. Daarnaast mochten we ook dit jaar stemmen, tweemaal zelfs. Je leest het allemaal terug in BNR's politieke jaaroverzicht!

1. De Randstad wordt Nieuw-Amsterdam
Dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag allemaal samengevoegd moesten worden interesseerde jullie het meest dit jaar. Het was een serieus onderzoek van een serieus vastgoedbureau dat met een serieuze conclusie kwam: de Randstad moet Nieuw-Amsterdam heten.
2. Eppo Bruins: 'Grafieken Baudet zijn volslagen poep'
Ook de Kamerleden in Den Haag zijn soms toe aan weekend. Zo ging dat ook op donderdagmiddag 6 december, toen er met modder werd gegooid in de Tweede Kamer door Thierry Baudet en Eppo Bruins.
3. 'Verdediging' Zijlstra omvergeworpen
Na amper vier maanden als minister van Buitenlandse Zaken kon Halbe Zijlstra alweer zijn biezen pakken. Een bezoekje aan de datsja van president Poetin bleek een fabeltje te zijn, dus besloot Zijlstra om afscheid te nemen van de politiek. Maar niet getreurd, inmiddels is hij aan de slag gegaan bij bouwbedrijf VolkerWessels.
Tekst gaat verder onder de foto

4. Volgens Rutte kunnen we dit allemaal toch niet uitzenden
Toch wel de grootste rel van de politiek in 2018: De afschaffing van de dividendbelasting. Of nou ja, de afschaffing van de afschaffing van de dividendbelasting, want het plannetje van de premier ging halsoverkop niet door. De aanloop naar de doodsteek van het plan was lang met veel uitgelekte details. Maar nérgens kon de premier op reageren...
5. Mislukken pensioenakkoord: 'Het gaat over een gat van vijftig tot honderd miljard euro'
Na jaren en jaren onderhandelen klapten de onderhandelingen van het pensioenakkoord. Opnieuw werd het moddergooien (en kopjes). De vakbonden legden de schuld bij Den Haag en de werkgeversorganisaties, maar andersom was het allemaal de schuld van de vakbonden.
6. Rutte verwijt ING-top wereldvreemdheid
Nóg een rel: de royale loonsverhoging die de ING voor ogen had voor topman Ralph Hamers. De bank was bang dat Hamers naar het buitenland zou vertrekken, dus legden ze gauw een miljoentje extra op het loon van de topman, zodat die dan 3 miljoen euro per jaar ging verdienen. Den Haag was er niet zo blij mee en dus kon Ralph Hamers fluiten naar zijn centen.
7. Snel duidelijkheid over verbod Bitcoin
Het was ook het jaar van de ondergang van de Bitcoin, dus keek de politiek knarsetandend mee. Er moest een toetsing komen van hoe wenselijk een alternatieve munteenheid nou is. Ondertussen zijn we aan het eind van het jaar en heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra een plan: de cryptomarkt moet gereguleerd worden.
8. 'Energierekening moet betaalbaar blijven'
De energietransitie is er doorheen, of in ieder geval het plan om dat te doen. Dus gaan de energiekosten omhoog. Iedereen boos natuurlijk, waaronder coalitiepartij ChristenUnie die wil dat het betaalbaar blijft voor de minima.
9. Opschieten met die handtekeningen voor referendum donorwet
2018 is ook het jaar dat het raadgevend referendum zijn laatste levensjaar uitblies. Dus moesten er nog gauw allemaal ideeën doorheen gejaagd worden. Het referendum over de 'sleepwet' haalde de eindstreep wél, maar een mogelijke referendum over de donorwet verloor de race van de senaat.
Tekst gaat door onder de foto
10. Zoveelste VVD-plan wekt wrevel coalitiegenoten
En we moeten het natuurlijk niet vergeten, het was het jaar van de proefballonnetjes van Klaas Dijkhoff met de VVD. Misdaden in probleemwijken moesten dubbel zo hard bestraft worden, de bijstandsuitkering zou verlaagd moeten worden, de discretionaire bevoegdheid van de minister van Immigratie moest verdwijnen, we moeten weer massaal aan de kernenergie gaan én volkscultuur zou subsidie moeten krijgen, als het aan de VVD had gelegen. En zo zouden er nog wel een paar plannetjes zijn geweest het afgelopen jaar die ons geheugen niet vasthield.
Lachen
Al met al klinkt het als een bedroevend slecht jaar. Maar om je niet met een depressief gevoel te laten gaan, sluiten we af met onderstaand filmpje.