Politiek30 jan '19 07:08Aangepast op 30 jan '19 10:47

Coalitie eens over kinderpardon

Auteur: BNR Webredactie

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over het kinderpardon. Dat maakten de vier fractieleiders bekend na overleg op het ministerie van Justitie en Veiligheid. In ruil voor het kinderpardon hebben CDA en met name VVD wel afgedwongen dat het 'oude' kinderpardon hierna verdwijnt en de asielprocedure wordt versneld.

Met dat pakket maatregelen moet sneller duidelijkheid komen voor mensen die hier komen, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Die wachten nu veel te lang op een ja of een nee en dat moet echt klaar zijn.' De fractievoorzitters reageerden verdeeld, maar over het algemeen opgelucht, tegenover politiek verslaggever Laurens Boven:

Ook GroenLinks is blij dat het kabinet een akkoord heeft bereikt over het kinderpardon. In ruil voor een ruimhartige behandeling van huidige gevallen, gaat het pardon niet gelden voor toekomstige gevallen. Al plaatst Kamerlid Bram van Ojik vraagtekens bij het overhevelen van de discretionaire bevoegdheid.

Ook de fracties van de vier partijen scharen zich achter het bereikte akkoord. Er moest dinsdagavond een oplossing worden gevonden omdat de Tweede Kamer woensdag debatteert over het onderwerp. Over de details wilden de fractieleiders nog niets kwijt.

Lees ook: : Deal over kinderpardon mogelijk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen