Politiek20 mrt '19 17:03Aangepast op 21 mrt '19 06:31

BNR Verkiezingsupdate | FvD grootste partij, coalitie verliest meerderheid

Auteur: BNR Webredactie

De stembureaus zijn gesloten en de uitslagen worden langzamerhand bekend. Volg in deze BNR-verkiezingsupdate het laatste nieuws rondom de verkiezingen.

Luister de hele dag naar BNR en hoor alles over de verkiezingen!
Luister de hele dag naar BNR en hoor alles over de verkiezingen! (BNR)

23:00 | Deze verkiezingsupdate is afgelopen. Wil je de reacties van de politieke partijen terughoren met de analyses van onze duiders? Die kan je hier hieronder horen. Luister morgenochtend om 06.00 uur naar de Ochtendspits, dan hoor je een de belangrijkste reacties van de politici en meer!

22:30 | Nu de coalitie de meerderheid in de Eerste Kamer waarschijnlijk gaat verliezen, zo lijkt het in de exitpoll, moet het Kabinet gaan zoeken naar nieuwe steunpilaren in de Senaat. 'GroenLinks is de eerste optie voor de coalitie', denkt politiek-verslaggever Laurens Boven.

22:20 | GroenLinks zal een factor van betekenis worden nu de partij 'keihard verdubbelt' in de Eerste Kamer, zegt Harmen van der Veen vanaf de GroenLinks-avond in Utrecht.

Forum voor Democratie kraait de victorie in lommerrijk Zeist

22:10 | De VVD blijft de grootse partij van de Eerste Kamer, volgens de eerste exitpoll. Forum voor Democratie komt binnen met tien zetels en is daarmee de tweede partij in de Senaat. Coalitiepartij CDA gaat van twaalf zetels naar acht zetels, D66 verliest drie zetels en houdt zeven zetels over. Groenlinks verdubbelt haar zetels in de Eerste Kamer en gaat naar acht zetels. Ook de oppositiepartijen PVV en SP houden weinig zetels over, die gaan respectievelijk van negen naar zes zetels en van negen naar vier zetels.

22:00 | EXITPOLL EERSTE KAMER: FvD grootste winnaar, VVD blijft grootste partij in de Eerste Kamer.

21:45 | De laatste exitpoll die we krijgen van een provincie is die van Gelderland. Hier komt Forum voor Democratie binnen met zeven zetels, en wordt daarmee de derde partij na de VVD (8 -1) en CDA (8-1). De SP gaat gehalveerd worden in Gelderland, die gaat van zes zetels naar drie zetels. GroenLinks die verdubbelt en gaat van drie naar zes zetels.

21:25 | In Noord-Brabant is de klap voor de gevestigde partijen minder groot, daarnaast is de SP wél een groot aantal zetels kwijt. Forum voor Democratie komt als tweede partij binnen en krijgt acht zetels . Grootste verliezer is de SP die van negen zetels naar vijf zetels gaat. De VVD houdt stand met tien zetels en het CDA verliest een enkele zetel en gaat naar 8 zetels.

21:00 | De eerste exitpoll is binnen. In Zuid-Holland verliezen de grote partijen fors. De meeste stemmen gaan naar Forum voor Democratie die waarschijnlijk met tien zetels de Provinciale Staten binnenkomt. De VVD verliest één zetel en daalt naar negen zetels. De PVV is gehalveerd en gaat van acht naar vier zetels. Ook D66 en CDA verliezen fors: beiden zijn drie zetels kwijt en houden er vier over.

20:45 | Forum voor Democratie doet het goed in de peilingen de afgelopen weken, maar de uitslag kan wel eens slechter uitvallen dan de peilingen voorspellen. Politiek-commentator Laurens Boven vergelijkt het met 50PLUS: 'Zij stonden in het begin ook vaak hoog in de peilingen, terwijl de uitslag lager werd. FvD is een nieuwe partij en die is gewoon moeilijk te peilen.' Volgens Frank van Dalen, van de stichting Politieke Academie en oud-raadslid voor de VVD in Amsterdam, moet de partij het vooral van kiezers hebben die eerder op de VVD hebben gestemd.

Eerder waren alleen D66 en CDA serieuze concurrent voor de VVD, daar is sinds de komst van Forum voor Democratie verandering in gekomen.
Eerder waren alleen D66 en CDA serieuze concurrent voor de VVD, daar is sinds de komst van Forum voor Democratie verandering in gekomen. (Stichting Politieke Academie)

20:25 | Constant heeft men het bij deze verkiezingen over de Eerste Kamer, maar die verkiezing is er pas eind mei. Onze politieke verslaggever Laurens Boven vertelt hoe die verkiezing verloopt en wat voor blunders er in het verleden zijn geweest.

20:05 | De opkomst begint flink hoger te worden dan die van vier jaar geleden. Op rond dit tijdstip is er een opkomst van ongeveer 46 procent, dat is vier procentpunt hoger dan in 2015, toen er uiteindelijk een kleine 48 procent van alle kiesgerechtigden ging stemmen.

20:00 | Luister nu naar de extra verkiezingsuitzending van BNR. Hierin hoor je de laatste updates over de opkomst, de eerste exitpolls, de reacties van de partijen en natuurlijk duiding van de politieke kenners.

Image

18:30 | Politiek-verslaggever Laurens Boven legt uit wat er in Den Haag staat te gebeuren zodra de uitslagen binnen zijn:

18:15 | Onze verslaggevers zijn vanavond aanwezig bij de uitslagenavonden van VVD, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en het Forum voor Democratie. Luister naar wat deze partijen te wachten staat deze avond.

18:03 | De opkomst is nog altijd twee procentpunt hoger dan tijdens de verkiezingen van vier jaar geleden. Rond 17:45 uur had 33 procent van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, zegt onderzoeksbureau Ipsos. De uiteindelijke opkomst was in 2015 bijna 48 procent.

LUISTER: Paulien in de Provincie

17:30 | Wat zijn op dit moment de 'hot-issues' in de provincies? Onze verslaggever Paulien Sewuster ging de afgelopen tijd de provincies in om te horen wat er nou écht speelt in de regio's. Luister de reportages hier terug:

16:50 | In Zeeland ging iets mis met de stembiljetten:

16:37 | In een extra uitzending van Spitsuur hoor je bij BNR vanavond drie uur lang verslag van de prognoses, uitslagen, analyses en vooruitzichten rond de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. De hele dag staat voor een belangrijk deel in het teken van de verkiezingen en tussen 20:00 tot 23:00 uur, met Roos Abelman en Geert Jan Hahn. Live op BNR.

16:25 | De opkomst is inmiddels hoger dan die van vier jaar geleden. Rond 15:45 uur heeft 26 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht, volgens onderzoeksbureau Ipsos. Tijdens de verkiezingen van 2015 was dat ongeveer 24 procent.

LUISTER OOK: Ask Me Anything

16:00 | Je hebt nog vijf uurtjes de tijd om te stemmen! Heb je nog geen idee op welke partij je moet stemmen? Check dan de podcasts van Ask Me Anything met Jörgen Raymann gauw, daarin ontving hij de afgelopen tijd verschillende politici van de partijen die mee doen aan de verkiezingen.

15:30: | Vergeleken met vier jaar geleden ligt op dit moment de opkomst gelijk als tijdens de verkiezingen van 2015. Volgens een peiling van Ipsos zijn nu 18% van de kiesgerechtigden wezen stemmen. Vanochtend reageerde minister Kajsa Ollongren al op de opkomst die rondom de Provinciale Statenverkiezingen meestal laag zijn. 'Je stem telt echt mee - energie, provinciale wegen, windmolens. Stemmen is een recht, ik hoop dat de mensen er gebruik van maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen