Politiek21 mrt '19 16:32

Dit is de nieuwe manier van stemmen tellen

Auteur: BNR Webredactie

In 76 gemeenten door heel Nederland is vandaag geëxperimenteerd met een nieuwe manier van stemmen tellen. Normaal gesproken worden de stemmen tot in de kleine uurtjes geteld op de dag van de verkiezingen. Maar in de nieuwe methode zijn gisteravond alleen de partijen geteld.

LUISTER OOK |: Is overwinning Forum een ruk naar rechts? Ja en nee

De voorkeursstemmen kwamen vandaag pas aan de beurt. Het is de bedoeling dat het telproces daardoor betrouwbaarder en transparanter wordt. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken: 'Er zitten vandaag uitgeruste mensen aan deze tafels. Als er kleine foutjes zijn gemaakt, worden die er nu uitgehaald. Het meer secure werk hoef je dan niet op de avond zelf te doen.'

In aanwezigheid van minister Ollongren en burgemeester Krikke worden de stemmen geteld in de Fokker Terminal. 76 van de 355 gemeenten experimenteren met de uitslag van de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van 20 maart met een centrale opzet van het tellen van de stemmen.
In aanwezigheid van minister Ollongren en burgemeester Krikke worden de stemmen geteld in de Fokker Terminal. 76 van de 355 gemeenten experimenteren met de uitslag van de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van 20 maart met een centrale opzet van het tellen van de stemmen. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen