Politiek21 mrt '19 17:09Aangepast op 21 mrt '19 19:56

Theresa May wil uitstel tot eind juni, maar krijgt dat niet zomaar

Auteur: BNR Webredactie

Op dit moment legt de Britse premier Theresa May op de Europese top in Brussel aan de 27 andere Europese leiders uit hoe ze denkt het Brexit-akkoord te kunnen redden. Ze wil uitstel tot eind juni, maar dat gaat ze niet zomaar krijgen.

LUISTER OOK |: Brexcetera: May roept parlement op voor haar deal te stemmen

Europaverslaggever Jesse Pinster: 'Ze kan misschien een korter uitstel van twee maanden krijgen, maar dan zal eerst het Lagerhuis akkoord moeten gaan met het akkoord waar ze al twee keer over gestemd hebben.'

De stevigste waarschuwing kwam tijdens de top van de Franse president Emmanuel Macron. Pinster: 'Die zei: als het parlement nee stemt, stevenen we af op een chaotische no-deal, geen afspraken, helemaal niks en dan wordt het dat scenario.' Het scenario van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is volgens Pinster waarschijnlijker. Juncker zei dat er weer een Europese top moet komen na de stemming in het Lagerhuis, volgende week al, om te kijken hoe dan de situatie opgelost wordt.

Theresa May praat met Luxemburgs premeir Xavier Bettel (tweede van links), Mark Rutte (links) en de Belgische premier Charles Michel (derde van links) op de eerste dag van de Europese Top in Brussel.
Theresa May praat met Luxemburgs premeir Xavier Bettel (tweede van links), Mark Rutte (links) en de Belgische premier Charles Michel (derde van links) op de eerste dag van de Europese Top in Brussel. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen