Politiek26 apr '19 17:48Aangepast op 26 apr '19 19:30

VVD-senator Anne-Wil Duthler uit fractie gezet, maar behoudt zetel en blijft in Eerste Kamer

Auteur: Judith Laanen

De VVD zet senator Anne-Wil Duthler uit de fractie.. Dat meldt de partij op Twitter. Duthler is alleen niet van plan haar zetel op te geven en blijft in de Eerste Kamer, meldt persbureau ANP. Dat betekent dat de coalitie nu de meerderheid in de senaat kwijt is. 'Ik ben gekozen voor de hele periode. Als ik eerder had willen opstappen had ik dat wel gedaan', zegt ze. Volgende maand kiezen de Provinciale Stratenleden een nieuwe senaat. Duthler kan dan niet worden herkozen. Ze staat niet op een kandidatenlijst.

Aanleiding is de uitspraak in de rechtszaak die Duthler had aangespannen tegen het tijdschrift Quote. Dat schreef eerder dat er voor meer dan 900-duizend euro beslag was gelegd op bankrekeningen van Duthlers bedrijf. Daarop spande ze een rechtszaak aan, maar een rechter besloot gisteren dat het zakenblad het artikel niet hoefde te rectificeren.

Lees ook: Belangenverstrengeling in de senaat? 'Hier kun je niet mee naar de rechter'

Duthler zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. De wet die het bedrijf van Duthler bijna 77.000 euro opleverde, werd namelijk met maar één stem verschil aangenomen. Volgens onderzoeksplatform Follow the Money waren in het wetsvoorstel adviezen van Duthlers bedrijf opgenomen. Duthler zat sinds 2007 namens de VVD in de Eerste Kamer.

Anne-Wil Duthler, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.
Anne-Wil Duthler, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen