Politiek9 mei '19 07:37Aangepast op 29 mei '19 13:17

'Oplossing CO2-probleem ligt in het buitenland'

Auteur: BNR Webredactie

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is het afgelopen jaar maar een heel klein beetje afgenomen, met 2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Die afname is bij lange na niet genoeg om het Urgenda-doel te halen voor volgend jaar: een kwart minder uitstoot dan in 1990.

Dat kan een strop worden voor de schatkist: als het kabinet dat doel niet haalt, kan Urgenda de rechter vragen om de Staat vanaf 2021 een dwangsom op te leggen. En dat bedrag kan oplopen tot een half miljard euro per jaar.

De oplossing om het doel toch te halen op een eenvoudige en goedkope manier ligt in het buitenland, zegt Jos Cozijnsen van de Climate Neutral Group, opgericht door onder meer Triodos Bank en Stichting DOEN.

Cozijnsen heeft het niet goed begrepen, want Urgenda heeft duidelijk gevraagd om reductie vanuit Nederland, zegt directeur Marjan Minnesma. Ze vindt het beschamend dat Nederland als een van de grootste uitstoters van de wereld eerst anderen wat wil laten doen.

Ook GroenLinks ziet dat er nog veel moet gebeuren, maar Kamerlid Kathalijne Buitenweg ziet ook een trendbreuk: ondanks de economische groei in Nederland van de afgelopen jaren, is de CO2-uitstoot niet hoger geworden. Maar het voorstel om, om ervanaf te zijn, credit in het buitenland te kopen en onze eigen economie zo vervuilend te laten, vindt ze niet 'niet echt toekomstbestendig'.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen