Politiek24 mei '19 09:24

Europese verkiezingen: wat is de impact in Den Haag?

Auteur: BNR Webredactie

Timmermans verslaat Brusselmans. De PvdA veegt de SP van de kaart, en de SP en PVV dreigen wellicht te moeten vertrekken uit het Europees Parlement. Wat betekent dit voor het Haagse Binnenhof? De uitslag is vooral een downer of een boost voor politici die hun dagelijkse werk moeten doen, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

'Onderschat niet wat dit doet met de moraal van de partij', zegt Boven die PvdA-leden tegenkomt die 'nooit eerder een verkiezingsoverwinning hebben meegemaakt'. Bij de SP is het verhaal precies omgekeerd, daar wordt de vraag actueel welke weg de partij is ingeslagen en of Ron Meyer en Lilian Marijnissen wel de juiste keuzes hebben gemaakt?

Ook de PVV vliegt volgens GeenPeil mogelijk uit het EP. 'Geert Wilders wordt afgelost door Thierry Baudet. De rol van Wilders is meer en meer uitgespeeld in de Haagse politiek', zegt Boven.

Het EP verandert overigens niet de machtsverhoudingen in Den Haag, maar wel de mindset. 'De échte machtsvraag ligt maandag in Den Haag op tafel wanneer de Provinciale Statenleden de Eerste Kamer kiezen'.

(ANP LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen