Politiek28 mei '19 08:05Aangepast op 28 mei '19 11:58

Rampzalige campagnes nekten SP-voorzitter Ron Meyer

Auteur: BNR Webredactie

Vier verkiezingen op rij verloor de SP. Onder leiding van voorzitter Ron Meyer. Deze week was het dieptepunt: de SP verdwijnt uit het Europees Parlement. Met als gevolg dat Meyer eind dit jaar opstapt. Politiek leider Lilian Marijnissen blijft op haar post.

Volgens Sophie van Leeuwen, politiek verslaggever, is het SP-filmpje over 'Hans Brusselmans', een keiharde aanval op PvdA'er Frans Timmermans, veel kiezers in het verkeerde keelgat geschoten. 'Of ze bleven weg, of ze stemden op een andere partij. Terwijl Timmermans de grote winnaar werd in deze verkiezingen. Helemaal mis dus.'

Eerdere campagnes, zoals de rode Ferrari waarin Marijnissen het land rond reed, vielen ook niet goed. Allemaal uit de koker van Meyer. Geen wonder dus dat hij nu weg gaat. Lilian Marijnissen zegt dat ze niet overweegt om op te stappen.

Het is de vraag welke koers de SP gaat inslaan na alle verliezen. Van de neergang van de PvdA heeft de partij nooit geprofiteerd, en de proteststem is naar FvD gegaan. Thema's van de SP als pensioenen en zorg doen het schijnbaar niet goed genoeg bij de kiezer.

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen