Politiek13 jun '19 15:28

Tweede Kamer voert de druk op multinationals op

Auteur: BNR Webredactie

Nadat bekend werd dat Shell al jarenlang geen winstbelasting betaalt, is naast de oppositie ook de coalitie door de pomp: er moet meer druk op multinationals worden gezet én er komt een commissie die het belastingregime onderzoekt. Maar volgens Hans van den Hurk, hoogleraar internationale belastingen aan Maastricht University, wordt hier gewoon een politiek spel gespeeld.

Toch debatteert de Tweede Kamer vandaag over de kwestie, omdat de motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vorige week werd aangenomen. Volgens Omtzigt moet de commissie tot een voorstel komen voor een eerlijker belastingsysteem voor multinationals.

Omtzigt: 'Als MKB'er betaal je winstsbelasting, terwijl een multinational een aantal manieren heeft om dat niet te doen. Dat moet evenwichtiger worden.'

Ook vindt het Kamerlid dat we realistisch moeten zijn over de beloften en de resultaten van belastingvoordelen. 'Het idee van hoofdkantoren was dat er nieuwe fabrieken geopend zouden worden, maar Unilever heeft alleen maar vestigingen afgesloten. Het is hoog tijd dat we goed kijken of die hoofdkantoren inderdaad bedrijvigheid aantrekken.'

Alan McLean (L), Executive Vice President Taxation bij Shell en Raymond de la Court van Akzo Nobel tijdens het rondetafelgesprek rond belastingafdracht multinationals. Aanleiding voor het gesprek is de onthulling dat Shell mogelijk geen winstbelasting betaalt aan de Nederlandse staat.
Alan McLean (L), Executive Vice President Taxation bij Shell en Raymond de la Court van Akzo Nobel tijdens het rondetafelgesprek rond belastingafdracht multinationals. Aanleiding voor het gesprek is de onthulling dat Shell mogelijk geen winstbelasting betaalt aan de Nederlandse staat. (ANP)

Gerelateerde artikelen