Politiek3 jul '19 07:08Aangepast op 3 jul '19 16:08

Sociaaldemocraten: Voordracht nieuwe voorzitter Europese Commissie belediging

Auteur: BNR Webredactie

De Europese sociaaldemocraten vinden de voordracht van de Duitse minister Von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie onacceptabel. De EU-regeringsleiders hebben haar genomineerd voor deze functie. Frans Timmermans, de droomkandidaat namens de sociaaldemocraten, grijpt naast de topbaan.

LUISTER OOK: Von der Leyen voorgesteld als voorzitter Europese Commissie

Paul Tang, europarlementariër voor de PvdA, noemt de nominatie een belediging. 'Het is een slag in het gezicht van de democratie. De Europese Raad installeert een marionet.' Volgens Paul Tang wordt er iemand naar voren geschoven die een onbeschreven blad is. Hij hekelt de achterkamertjespolitiek van de EU-regeringsleiders die deze kandidaat heeft opgeleverd.

LUISTER OOK: Timmermans geen favoriet meer

Elke politieke groep in het Europees Parlement heeft een kandidaat aangewezen, de zogenaamde 'Spitzenkandidaten'. Nu lijken die opzij geschoven te worden door een keuze van de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de EU-lidstaten.

Het Europees Parlement kan de benoeming nog tegenhouden. Ze stemmen over twee weken. Von der Leyen moet 376 stemmen van de 751 halen om verkozen te worden. Volgens Paul Tang zullen die stemmen niet zomaar gehaald worden omdat er een opstand broeit in het Europees Parlement.

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen