Politiek8 jul '19 17:59

Britten gaan excuses aanbieden voor gelekte memo's

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris voor Internationale Handel Liam Fox zal zijn excuses aanbieden voor het uitlekken van interne memo's. In die vertrouwelijke memo's heeft de Britse ambassadeur voor de Verenigde Staten Kim Darroch zich minachtend uitgelaten over Amerikaans president Donald Trump. Staatssecretaris Liam Fox, minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt en premier Theresa May reageerden alledrie op het lek en willen geen ontslag van de ambassadeur.

LUISTER OOK: Britse industrie wil absoluut geen no-deal-Brexit

Oud-diplomaat Pieter Feith: 'Heel gek dat dit soort memo's kunnen uitlekken. Het is héél belangrijk dat men open en frank met elkaar kan communiceren. Het is dus vervelend dat het zo is uitgelekt.' Ook het feit dat Theresa May, Jeremy Hunt en Liam Fox alledrie op de lek reageren geeft volgens Feith een chaotische, paniekerige indruk.

Zeker met Brexit mogelijk in het vooruitzicht is de situatie voor de Britten meer dan ongemakkelijk. Oud-diplomaat Pieter Feith legt uit welke impact de lek heeft op de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Liam Fox zou vreemd genoeg excuses aanbieden in naam van de Britse regering aan de dochter van Amerikaans president Donald Trump, Ivanka Trump, en niet aan de president zelf.

Gerelateerde artikelen