Politiek9 jul '19 18:49

Snel: 'Time out rechtszaken ouders’

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel wil tijdelijk geen rechtszaken meer tegen gedupeerde ouders over kinderopvangtoeslag. Hij wil ouders de mogelijkheid geven een aanvraag in te dienen om hun procedure te pauzeren.

LUISTER OOK: Kinderopvangtoeslag-affaire veel groter dan gedacht

LUISTER OOK: Schadevergoeding voor gedupeerde ouders

Zo schrijft hij zelf: 'Indien een belanghebbende in CAF-rechtszaken verzoekt om de procedure tijdelijk aan te houden zal dit door Toeslagen vanzelfsprekend worden ondersteund. Ik zal actief de mogelijkheid om rechtszaken aan te houden via de advocaten bij alle belanghebbenden in CAF rechtszaken onder de aandacht brengen.'

De staatssecretaris wil laten uitzoeken hoe erg de situatie is. Er zijn op dit moment nog 170 andere fraudegerelateerde, zogenaamde CAF-zaken. Maar daar zouden er nog veel meer kunnen bijkomen. In plaats van honderden zou het over duizenden gedupeerden kunnen gaan. 'Als die mensen hetzelfde hebben meegemaakt moeten wij ook hen kunnen compenseren. Daarvoor moet ik een beeld hebben in hoeveel gevallen dat nog meer speelt.' Dat zei hij tegen BNR.

De Auditdienst Rijk zal een onderzoek instellen op vraag van Snel. De ADR zal controleren of diezelfde vorm van onbehoorlijk bestuur ook in andere gevallen is voorgekomen. Als dat blijkt zal de commissie Donner bekijken of er met terugwerkende kracht rechtzettingen kunnen worden uitgevoerd.

(ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen