Politiek16 aug '19 06:56Aangepast op 16 aug '19 10:17

Recordaantal vrouwelijke burgemeesters

Auteur: BNR Webredactie

Nog nooit telde Nederland zoveel vrouwelijke burgemeesters als nu. Inmiddels staat er in 101 gemeenten een vrouw aan het roer.

(Meer audio onderaan)

Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Vooral de laatste jaren heeft het aantal vrouwelijke burgemeesters een enorme vlucht genomen. Uit een eerdere telling in 2017 bleek dat ons land nog slechts 81 vrouwelijke burgemeesters had. Tegelijkertijd is het aantal gemeenten fors teruggelopen als gevolg van gemeentelijke herindelingen. Dat leidt ertoe dat 29 procent van alle burgemeesters vrouw is. Op dit moment telt ons land 355 gemeenten.

Veel sneller

Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit, denkt dat de groei van vrouwelijke burgemeesters veel sneller kan gaan dan nu het geval is. 'Je kunt nu alleen burgemeester worden als je al eerder als burgemeester, wethouder of Tweede Kamerlid hebt gewerkt. Al die functies worden gedomineerd door mannen. Dat maakt het lastig om in rap tempo meer vrouwelijke burgemeesters te benoemen.'

Daarom vindt Leyenaar dat de selectieprocedure op de schop moet. Volgens haar moet het ook voor mensen zonder politieke ervaring mogelijk zijn om burgemeester te worden. 'Iemand die een grote organisatie heeft geleid heeft ook bestuurlijke ervaring. Je hoeft niet eerst 30 jaar lid te zijn van een politieke partij.' Als voorbeeld noemt ze Maastricht, die stad heeft zowel een vrouwelijke als partijloze burgemeester.

Bescheidenheid

Volgens de Zutphense burgemeester Annemieke Vermeulen komt de trage groei ook door vrouwen zelf. 'Veel vrouwen zijn veel te bescheiden. Dat zet je als vrouw meteen op achterstand.' Bovendien wijst ze erop dat veel vrouwen niet fulltime willen werken. Vermeulen is moeder, werkt zo'n vijftien jaar als burgemeester en maakt soms weken van wel 60 uur. 'Je moet eigenlijk een beetje een vrouw met mannelijke trekjes zijn.'

LUISTER OOK: Durfkapitalisten spreken gender-quotum af

LUISTER OOK: CDA wil meer vrouwen in de politiek


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen