Politiek3 sep '19 16:37

Jetten: leenstelsel 'niet langer doel op zich'

Auteur: BNR Webredactie

D66-leider Rob Jetten vindt het leenstelsel voor studenten niet langer 'een doel op zich'. Daarmee brokkelt de steun ervoor heel snel af, want ook de PvdA staat er niet langer achter. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil weer terug naar een vorm van de basisbeurs.

Zo snel kan het soms gaan in de politiek. Vanochtend kwam het nieuws bij monde van Lodewijk Ascher dat de PvdA afstand neemt van het sociaal leenstelsel, dat door een PvdA-minister is ingevoerd in het vorige kabinet. De partij zou zich zorgen maken over twintigers. Die hebben het volgens de partij moeilijk op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en dus ook het onderwijs omdat ze moeten lenen voor hun eigen opleiding.

De leider van D66 ziet het leenstelsel niet als doel op zich. 'Maar ik wil ook niet terug naar het oude systeem waarin we alle studenten hetzelfde bedrag gaven. Dat was voor studenten met een kleinere portemonnee veel te weinig en voor studenten met rijke ouders eigenlijk overbodig', zegt Jetten.

Uit nood geboren

Het sociale leenstelsel zoals we het nu kennen is door een aantal partijen uit nood geboren, omdat ze moesten investeren in de kwaliteit van het onderwijs en omdat die partijen het toen ook niet sociaal vonden om iedereen dezelfde basisbeurs te geven, zegt de D66-leider.

Onderzoeken

D66 wil nu kijken wat de resultaten zijn van de onderzoeken naar de gevolgen van het sociaal leenstelsel. 'We moeten nu kijken welke mensen uit de boot vallen. Voor D66 staan extra investeringen in onderwijs natuurlijk bovenaan de prioriteitenlijst en daar kan ook het sociale leenstelsel onderdeel van zijn', zegt Jetten.

LUISTER OOK: CU blij met overstap PvdA leenstelsel

LUISTER OOK: PvdA wil terugkeer basisbeurs

Rob Jetten vindt het leenstelsel voor studenten niet langer 'een doel op zich'.
Rob Jetten vindt het leenstelsel voor studenten niet langer 'een doel op zich'. (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen