Politiek4 sep '19 14:40

'Zorg dat mensen kunnen blijven doorwerken tot leeftijd in pensioenreglement'

Auteur: BNR Webredactie

VVD-Kamerlid Roald van der Linde wil werknemers langer laten doorwerken om ze zo meer pensioen op te laten bouwen. Maar werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet weinig in het voorstel om iets te veranderen aan het recht om werknemers te ontslaan op de AOW-leeftijd. Dat schrijft het FD. Pensioenspecialist Joop Rietmulder is het eens met van der Linde.

Hoofdregel is dat aan het einde van de dienstbetrekking je niet op een bepaalde leeftijd mag inzetten, want dat zou leeftijdsdiscriminatie zijn. Daar is een uitzondering op. Op het moment dat de AOW-leeftijd ingaat mag je einde dienstbetrekking afspreken, vanuit de werkgeverskant gezien. Die AOW-leeftijd wordt nu voor twee jaar bevroren en stijgt daarna langzamer. Zo kunnen werknemers eerder uit dienst gaan.

Volgens het FD is in veel cao's opgenomen dat het arbeidscontract stopt op de AOW-leeftijd. Vanuit de werkgeverskant bekeken produceren oudere mensen wat minder en worden ze vaker ziek, dat is het stereotype beeld. 'Vanuit die gedachte wordt gezegd, ''einde dienstbetrekking [op AOW-leeftijd] is wel safe vanuit de werkgeverskant'', zegt pensioenspecialist Joop Rietmulder.

Effect van bevriezen

De bevriezing van de AOW-leeftijd in het vernieuwde pensioenstelsel zou sommige werknemers in de problemen brengen. Maar het algemene effect van het bevriezen valt wel mee, vindt Rietmulder. 'Veel mensen hebben nog een stuk pensioen opgebouwd op 65 en 67 jaar. Het is pas in de laatste paar jaar 68 geworden.' Maar dat kan dus in de toekomst veranderen.

Onduidelijkheid

De pensioenleeftijd in de pensioenregeling van je werkgever wijkt soms af van die AOW-leeftijd. Die onduidelijkheid vindt Rietmulder een issue. Voor werknemers is het soms onduidelijk dat er dan een gat kan vallen tussen hun AOW-leeftijd en hun pensioenleeftijd. Rietmulder vindt dat het eenduidiger moet. Dat mensen bijvoorbeeld kunnen blijven doorwerken tot de pensioenleeftijd die in hun pensioenreglement staat. Dat wil VVD-Kamerlid Roald van der Linde ook, volgens het FD.

AOW kunnen opschuiven naar de pensioenregeling met je werkgever in de cao of arbeidsregeling zou het beste zijn. Dan wordt het minder complex. 'Dan hoef je geen uitzonderingen te maken, dan bepaal je gewoon die AOW-leeftijd. Men vindt dat erg ingewikkeld vanuit overheidswege, men zegt dat het veel geld kost, ik betwijfel dat', zegt Rietmulder.

LUISTER OOK: We worden steeds meer vitaal ouder, hoe lossen we dat financieel op?

LUISTER OOK: 'FNV moet zich niet bemoeien met AOW'

VVD-Kamerlid Roald van der Linde (uiterst rechts) op een overleg voorafgaand aan  het algemeen overleg over pensioenonderwerpen in aanwezigheid van minister Koolmees.
VVD-Kamerlid Roald van der Linde (uiterst rechts) op een overleg voorafgaand aan het algemeen overleg over pensioenonderwerpen in aanwezigheid van minister Koolmees. (ANP LEX VAN LIESHOUT )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen