Politiek6 sep '19 13:21Aangepast op 6 sep '19 13:41

Topoverleg in Colombia moet oplossing bieden voor Amazone-branden

Auteur: BNR Webredactie

Een groot aantal Zuid-Amerikaanse landen komt vandaag in Colombia bijeen om hun acties om Het Amazoneregenwoud te beschermen op elkaar af te stemmen. De Braziliaanse president Bolsonaro had de Amazonetop eerder afgezegd omdat hij zich moet voorbereiden op een medische ingreep, maar nu hij heeft laten weten dat hij toch meedoet via een videoverbinding.

Hilde Stroot, programmadirecteur biodiversiteit van Greenpeace, snapt wel waarom president Bolsonaro aanwezig is. 'Hij heeft natuurlijk een afzetmarkt voor Braziliaanse producten, die probeert hij veilig te stellen'.

Toch is het opvallend dat Bolsonaro nu wél om tafel gaat zitten met andere landen. Hij was namelijk eerst wat bokkig toen de Westerse wereld hem probeerde te helpen. De vraag is of de buurlanden Bolsonaro nu meekrijgen in plannen om het Amazonegebied te beschermen. Hilde Stroot is daar niet positief over gestemd. 'Bolsonaro heeft vanaf het begin van zijn aantreden gezegd dat hij Brazilië economisch wil ontwikkelen en geen enkel belang heeft om de Amazone overeind te houden. Hij heeft meerdere maatregelen genomen om de milieu-politie te ontmantelen en geeft aan dat de ontbossingscijfers die door wetenschappelijke instituten worden ingebracht niet kloppen.'

(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen