Politiek6 sep '19 16:18Aangepast op 6 sep '19 17:59

Kabinet: sparen tot 440.000 euro in de toekomst vrijgesteld van belasting

Auteur: BNR Webredactie

Spaarders met maximum 440.000 euro, voor fiscale partners 880.000 euro, op de rekening hoeven daar in de toekomst geen belasting meer over te betalen. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Menno Snel bekendgemaakt op een persconferentie na de ministerraad. Het kabinet wil een voorstel indienen waarmee de inkomstenbelasting op sparen en beleggen in box 3 wordt hervormd.

'Nu betalen veel spaarders nog een bedrag waarvan zij vinden dat het eigenlijk te veel is, omdat zij maar heel weinig rente krijgen over hun spaarvermogen', zegt staatssecretaris Snel.

Spaarders met meer dan 4,4 ton, 8,8 dus met z'n tweeën, hoeven straks alleen nog maar belasting te betalen over het werkelijk behaalde rendement. Nu de rente zo laag is, zal er nauwelijks belasting over geheven worden, is de verwachting.

Huisjesmelkers

'Aan de andere kant zijn er op dit moment ook mensen die bijvoorbeeld heel erg veel lenen en bezittingen hebben, die werden tot nu toe nooit echt aangeslagen', zegt Snel. In het nieuwe systeem zullen deze mensen die echt speculeren met geleend geld, zoals huisjesmelkers in vastgoed, straks hoger worden aangeslagen.

Obligaties

VEB-directeur Paul Koster vindt het een positieve stap van het kabinet waar de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) al een tijd voor gepleit heeft gelet op de aanhoudende lage rente. De VEB hoopt, na de maatregel in meer detail te kunnen bestuderen, dat de regering ook nog kijkt naar de belegging in obligaties waar het rendement heel laag op is.

Het plan van Snel (infographic onderaan) zou ingaan op 1 januari 2022.

LUISTER OOK: Waarom het kabinet worstelt met belastingverlaging op spaargeld

LUISTER OOK: 'Huidige belasting op spaargeld is diefstal'

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) kondigt een nieuw belastingplan aan voor Nederlandse spaarders. Over spaartegoeden tot zo'n 400.000 euro hoeft straks geen belasting meer te worden betaald.
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) kondigt een nieuw belastingplan aan voor Nederlandse spaarders. Over spaartegoeden tot zo'n 400.000 euro hoeft straks geen belasting meer te worden betaald. (ANP REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen