Politiek11 sep '19 07:11Aangepast op 11 sep '19 11:49

VVD wil bankrekeningen van gemeenteraadsleden laten checken

Auteur: BNR Webredactie

De VVD wil gemeenteraadsleden controleren op witwaspraktijken en banden met de onderwereld. Dat zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde tegen BNR. Dat zou moeten gebeuren via banken. Die checken nu al het betalingsverkeer van de landelijke politiek, maar bijvoorbeeld ook van rechters.

Het VVD-voorstel om bankrekeningen van gemeenteraadsleden te checken op witwassen en banden met de onderwereld gaat veel te ver. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. 'Er zijn voldoende wettelijke middelen beschikbaar om, bij twijfel aan de integriteit, een raadslid te screenen', zegt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en raadslid in Lelystad voor de PvdA.

Het volgende is al een standaard vraag als je een rekening opent bij één van de grootste banken in Nederland: 'Bent u, of een familielid, politiek actief?' Dat is een gevolg van de Wet Ter Voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme. Wat de VVD betreft moeten de banken nog strenger gaan screenen, met name in de lokale politiek. 'Aan de achterkant van de drugsproblematiek zit een hele industrie waar mensen proberen geld wit te wassen', zegt VVD-Kamerlid Roald van der Linde.

Witwassen is een heel lastig te ontdekken fenomeen. 'We hebben in de afgelopen jaren, maar twee gevallen gehad van witwassen bij raadsleden die aan het licht kwamen. Dat waren toevallig VVD-raadsleden ook, een in Roermond en een in Stichtse Vecht', zegt Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie aan de Open Universiteit en lector ondermijning aan de Avans Hogeschool. Toen kwam dat niet via bankrekeningen aan het licht. Mensen die witwassen gaan te dure auto's kopen, in te dure huizen wonen. Dus dat moet je op een andere manier aan het licht brengen.

Financiële recherche

'Politieke partijen moeten zelf mensen goed tegen het licht houden voor ze ze op een verkiesbare plaats op hun lijst zetten. Dat zijn dingen die je zelf kan doen, waar je helemaal geen bank voor nodig hebt', zegt Emile Kolthoff. Hij betoogt dat iemand die professioneel gaat witwassen, dat niet zal doen via zijn of haar eigen bankrekening. 'Daarom moeten we gaan investeren in financiële recherche, een specialisme dat we hebben afgebroken de laatste jaren.'

LUISTER OOK: DNB neemt maatregelen tegen witwassen en belastingontwijking

LUISTER OOK: FIOD-directeur: 'Deur voor witwassen staat minder open bij banken'

'Er wordt in Nederland voor 20 tot 25 miljard per jaar witgewassen', zegt Roald van der Linde. Hij verwijst naar het boek 'De achterkant van Nederland' van Pieter Tops en Jan Tromp waarin de verstrengeling tussen het dagelijkse leven en de georganiseerde misdaad wordt beschreven.
'Er wordt in Nederland voor 20 tot 25 miljard per jaar witgewassen', zegt Roald van der Linde. Hij verwijst naar het boek 'De achterkant van Nederland' van Pieter Tops en Jan Tromp waarin de verstrengeling tussen het dagelijkse leven en de georganiseerde misdaad wordt beschreven. (ANP JEROEN JUMELET)

Gerelateerde artikelen